Het beeld van Groningen: Het bombardement op Haren

De BB oefent in 1968 in het Gorechthuis. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen, Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: BB-oefening.

In de vroege ochtend van maandag 14 oktober 1968 lossen vijandelijke vliegtuigen uit het Oosten hun verwoestende lading brisantbommen boven het vredige Haren. De jarenlange vrees van velen wordt bewaarheid: ‘De Russen komen’. Vrijwilligers van de A-Kring Groningen west van de BB, de Bescherming Bevolking, kwijten zich van hun taak en draaien overuren. In het Gorechthuis bieden ze eerste opvang aan de vele slachtoffers, zodat ze kunnen worden vervoerd naar het Diaconessenhuis in Groningen. Het ‘slachtoffer‘ op de brancard blijkt een militair, die enkele uren later gezond en wel terugkeert naar zijn kazerne in Zuidlaren.

BB-oefening ‘Lancet’ wordt een succes en gaat die week nog drie keer op herhaling. Zeven dagen later zijn alle gebouwen in Haren nog onbeschadigd, terwijl het Diaconessenhuis gelukkig niet heeft hoeven op te schalen. De BB is weer paraat en voor een tijdje klaar met trainen.

In 1986, na een reorganisatie van de rampenbestrijding, wordt de Bescherming Bevolking opgeheven. Een paar jaar later zijn ook het rode gevaar en het Warschaupact voor goed verdwenen. Zouden er ook oud-BB’ers zijn met ’ostalgie’?

Nieuws

menu