Oost-Europadeskundige van de RUG geeft online college over voormalig Joegoslavië: Eén vonkje is genoeg voor een uitslaande brand

Het rommelt op de Balkan. Onderhuidse conflicten zijn nooit ver weg in de Zuidoost-Europese regio waar diverse bevolkingsgroepen elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Eén vonkje is genoeg voor een uitslaande brand, weet Oost-Europadeskundige Nicolaas Kraft van Ermel (34). Vanaf deze week geeft hij in samenwerking met deze krant voor lezers een collegereeks over voormalig Joegoslavië.

Oost-Europadeskundige Nicolaas Kraft van Ermel.

Oost-Europadeskundige Nicolaas Kraft van Ermel. Foto: Frank Uijlenbroek

Eerst een vakantieanekdote. Vijf jaar geleden stond ik met mijn vrouw en puberzoon in de file voor de Kosovaars-Servische grens. We kwamen terug van een reis naar Griekenland en probeerden via Albanië, Kosovo en Servië huiswaarts te keren. Na 5 uur filerijden in de brandende zon – het was tegen de 40 graden – bereikten we de Servische grenspost. Een norse douanier monsterde onze paspoorten en gromde in steenkolenengels dat we de grens niet over mochten. Reden: Nederland is een van de landen die Kosovo erkent en dat is tegen het zere been van Servië.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's