Het college van Het Hogeland wil het gemeentehuis in Bedum verkopen. Maar waarom precies?

Het gemeentehuis in Bedum moet volgens Het Hogeland een maatschappelijke functie in het dorp krijgen. Foto: DVHN / Gea Meulema

Het gemeentehuis in Bedum moet een maatschappelijke rol in het dorp gaan vervullen. Daarom wil het college van de gemeente Het Hogeland het pand van de hand doen.

Aanleiding voor de verkoop van een van de vier gemeentehuizen is de gemeentelijke herindeling en de ruimte die daardoor is vrijgekomen. De andere drie staan in Leens, Winsum en Uithuizen.

Gemeente Het Hogeland ontstond op 1 januari 2019 na de fusie van de gemeenten Bedum, Eemsmond, De Marne en Winsum.

Steeds meer hybride werken

Volgens de gemeente werken de ambtenaren van Het Hogeland steeds meer hybride - deels vanuit kantoor, deels thuis - zodat er minder vaste werkplekken nodig zijn. Werken op vier locaties is zodoende niet meer aan de orde.

Waarom Bedum?

Onlangs onderzocht Het Hogeland welk gemeentehuis voor verkoop in aanmerking zou kunnen komen. Al snel beperkte de keuze zich tot Bedum en Leens.

,,Op die twee locaties kunnen inwoners niet meer terecht voor burgerzaken, van vergunningen of op het gebied van werk en inkomen”, zegt wethouder Mariette de Visser. ,,Met het verliezen van die publieksfunctie is een nieuwe invulling met een meer maatschappelijke publieke functie in de dorpskern dan ook wenselijk.”

Verkoopbaarheid

Ook werd gekeken naar de verkoopbaarheid, de mogelijkheden om een nieuwe invulling aan het pand te geven en de mate van grootte van bezuiniging.

,,Het gemeentehuis van Bedum waarschijnlijk beter in de markt dan Leens, hoewel we ook daar op termijn zeker kansen zien in relatie tot het Centrumplan Leens. De mogelijkheden voor nieuwe invulling lijken in Bedum momenteel gunstiger.”

Raad oordeelt volgende maand over verkoopplan

De gemeenteraad buigt zich volgende maand over het plan. Daarna neemt zij een standpunt in dat meeweegt bij het definitieve besluit over de verkoop.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu