Het gaat nog jaren duren voordat het Noorden een 5G-netwerk krijgt

Staatssecretaris Mona Keijzer. Foto: LC/Siep van Lingen

De PvdA in de Tweede Kamer is teleurgesteld in het kabinet, dat bij gebrek aan ambitie het Noorden het nieuwe mobiele 5G-netwerk voorlopig ontzegt.

Op dit moment geldt tot 2023 een beperking op het gebruik van de nieuwste generatie mobiel internet boven de lijn Zandvoort-Coevorden. Dat antwoordt staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken en Klimaat) op Kamervragen van PvdA, CDA, D66 en VVD.

Het afluistercentrum in Burum zit de invoering van 5G dwars. Dat is vastgelegd in het Nationaal Frequentieplan uit 2011.

De opsporingsdiensten AIVD en MIVD claimen de benodigde frequenties in de ether voor het vergaren van inlichtingen die verband houden met de nationale veiligheid. Dat belang staat op gespannen voet met dat van de inwoners die dit deel van de band juist nodig hebben.

,,Het frequentieplan is gemaakt in een tijd dat we niet eens wisten wat 5G is. Wij vinden dat er snel een oplossing moet komen’’, zegt PvdA-Kamerlid William Moorlag. ,,Verhuis de schotels van de grondstations in Burum naar boorplatforms op zee. Het kan niet zo zijn dat de uitrol van 5G voor half Nederland stagneert.’’

Moorlag gaat vandaag met Keijzer in debat tijdens het telecomoverleg in de Tweede Kamer. ,,Ook het Noorden heeft de nieuwste 5G-technologie hard nodig voor onder andere precisielandbouw, zelfrijdende auto’s en het streamen van de zwaarste videobestanden live naar de telefoon. Ook artsen die op afstand diagnoses kunnen stellen en ingrepen doen, staan te springen om 5G.’’

Mede namens de minister van Defensie antwoordt Keijzer dat ze in de loop van dit jaar wellicht met ‘oplossingsrichtingen’ en daarna een actieplan komt.

Volgens Moorlag is haast geboden. ,,Binnen afzienbare tijd veilt en verstrekt het Rijk 5G-licenties aan telecomaanbieders. Als de schotels bij Burum niet worden verplaatst, en de uitrol beperkt blijft, gaan de telecombedrijven niet veel geld bieden voor die licenties.’’ Onder de lijn Amsterdam-Zwolle zijn inmiddels 130 vergunningen verleend.

Nieuws

Meest gelezen

menu