Het heilig vuur blijft branden

Dat de populariteit van het paasvuur in Oost-Groningen onverminderd groot is, wordt zondag en maandag duidelijk. Dan stijgen op 13 locaties de vlammen hemelwaarts.

Vrijwilligers druk bezig met opbouw paasbult Sellingen

Vrijwilligers druk bezig met opbouw paasbult Sellingen

Die populariteit laat zich nu al zien. Want op veel van die locaties liggen al grote bulten hout: snoeihout dat in de afgelopen weken is afgeleverd door mensen uit de omgeving. Die dragen zo hun steentje bij aan het in stand houden van de eeuwenoude traditie.

Ijzersterke traditie

In de gemeente Vlagtwedde is die traditie ijzersterk. Daar gaan vijf bulten in vlammen op: in Ter Apel, Vlagtwedde, Sellingerbeetse, Bourtange en Sellingen. In dat laatstgenoemde dorp ligt ook al een grote bult, achter het gemeentehuis. Gisteren werd die nog groter omdat toen nog meer hout werd afgeleverd.

Dat werd in ontvangst genomen door Gienus Potze en Jans Jansen. Twee Sellingers die dat al jaren als vrijwilliger doen en ook het hout controleren. ,,Want het mag alleen snoeihout zijn’’, vertelt Potze. ,,We kijken het na en geven het dan een plek op de bult. Jaren geleden ben ik door de vereniging Plaatselijk Belang Sellingen, de organisator van het paasvuur, gevraagd om dit te doen. Ik heb er veel lol aan.’’

Paastraditie

Potze bouwt niet alleen de bult op maar is er ook bij als die op zondagavond in de brand wordt gestoken, door kinderen met fakkels. Hij is iemand in wie het heilig vuur voor deze paastraditie nog altijd brandt, zoals dat ook het geval is voor al die vrijwilligers in de andere dorpen.

Voor die in Wedde bijvoorbeeld. Daar zegden de organisatoren vorig jaar met pijn in het hart het evenement af. Ze durfden de verantwoording voor een goede controle op alcoholgebruik door jongeren, strenger geworden door nieuwe regels, niet aan. Dit jaar durven ze dat wel en brandt zondagavond weer een groot vuur, even buiten de dorpskern. Op drie andere plekken in de gemeente Bellingwedde gebeurt dat ook: in Rhederbrug en Bellingwolde en op een particulier terrein in Veelerveen. Ook in Bellingwedde is het paasvuur dus ‘springlevend’.

Andere dorpen

Musselkanaal en Onstwedde zijn andere dorpen waar een paasbult ligt en inwoners zich rond de vlammen verzamelen en bijpraten. Want die sociale functie heeft het paasvuur natuurlijk vooral.

Dat geldt ook ook voor Meeden en Drieborg. Ook daar staat op zondagavond een grote bult snoeihout in lichterlaaie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu