Het is de dag van de frikandel. Daarom recepten, weetjes (de eerste frikandel komt uit Gronings kookboek) en tips

Het is de dag van de frikandel. Foto: Shutterstock
De frikandel kan in een adem genoemd worden met de eierbal. Sterker nog: de vleesstaaf is zelfs nog een tikkie populairder dan de eierbal, zeker buiten Groningen. Ook heeft de snack een eigen dag en die is vandaag.
Over het ontstaan van de frikandel gaan veel verhalen, sages, volksverhalen, mythes en legendes rond. In 2019 werd bekend dat de eerste schriftelijke vermelding van de frikandel komt uit een Gronings kookboek uit de 18e eeuw. In de Groninger Archieven liggen verschillende oude kookboeken opgeslagen, geschreven in opdracht van Groninger borgheren. Die hadden vaak een vaste kok waar ze erg gesteld op waren. Zo gesteld zelfs dat de gerechten van de kok bij overlijden of ontslag moesten worden doorgegeven aan de nieuwe kok des huizes.
Oud Gronings kookboek
Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.
Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!
Abonnement
PREMIUM -50%
Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week
Upgrade (optioneel)
Digitale krant
- Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
- Ma t/m za de krant online lezen
- Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's