Het langlopende strafproces tegen Henk Kuipers, de voormalig leider van No Surrender, loopt ten einde. Maandag horen we de strafeisen

Het langlopende strafproces rond Henk Kuipers (56), voormalig leider van motorclub No Surrender, gaat maandag de voorlaatste fase in. In de loop van de ochtend wordt bekend welke strafeisen het Openbaar Ministerie (OM) voor Kuipers en zijn vier medeverdachten in petto heeft.

Het heeft even geduurd. Henk Kuipers werd in december 2017 in zijn woning in Emmen gearresteerd en zat vervolgens dertien maanden in voorarrest. Hij kwam vrij op voorwaarde dat hij gehoor zou geven aan oproepen van de rechtbank en dat hij een enkelbandje zou dragen. Een verbod met de media te praten werd halverwege opgeheven. Het enkelbandje draagt hij tot op de dag van vandaag. Tijdens zijn detentie verbrak hij de banden met de motorclub.

Het OM beschuldigt Kuipers van dertien strafbare feiten. Het gaat vooral om afpersing, geweldsmisdrijven en het leiden van een criminele organisatie. Mocht de rechtbank oordelen dat al deze feiten te bewijzen zijn, dan zullen die dertien maanden die Kuipers al heeft vastgezeten bij lange na niet voldoende zijn. Hij zal zich dan op een dag opnieuw moeten melden aan de poort van de gevangenis.

Vergrootglas

De verwachting is dat het OM maandag hoog zal inzetten. Motorclubs liggen bij justitie onder een vergrootglas. Daar komt nog bij dat de twee officieren van justitie die de zaak ‘doen’ en Kuipers de afgelopen twee jaar in de rechtszaal geen dikke vrienden zijn geworden.

Het strafproces, dat officieel in maart 2018 begon, kenmerkte zich door onverwachte wendingen. Geen procesdag verliep zoals vooraf was ingepland. Het OM heeft de advocaten van de verdachten verweten dat ze de boel traineerden. De advocaten wierpen die beschuldiging ver van zich en zeiden slechts gebruik te maken van de rechten die hen toekomen.

Duizend vragen

Maar toen een van de advocaten tegen vier uur ’s middags aankondigde dat hij duizend vragen op papier had staan, ging dat ook de rechters te ver. Ze weigerden, waarop prompt een wraking volgde (die niet werd toegewezen).

Vorige week verraste Kuipers nog door te weigeren - in de positie van getuige in de zaken van medeverdachten - vragen te beantwoorden. Eerder had hij bij herhaling gezegd dat hij dat wel zou gaan doen. Maar toen het moest gebeuren, had Kuipers er geen zin meer in. Omdat hij nog altijd en zeer tegen zijn zin van de rechtbank dat enkelbandje moet dragen. ,,Ik ben niet boos, maar wel teleurgesteld.’’

Zwijgrecht

Henk Kuipers ontkent alle beschuldigingen. Een deel van de vragen van de rechters beantwoordde hij, voor een deel beriep hij zich op het zwijgrecht. De geweldsmisdrijven waarvan hij wordt beschuldigd hebben te maken met de zogeheten bad standings , de slachtoffers van het geweld (volgens het OM) zijn afvallige leden van de motorclub. De bad standing - een gewelddadig royement - was volgens het OM niet meer en niet minder dan een verdienmodel: wie de club moest verlaten, moest niet alleen het stoere hesje inleveren, maar ook 5.000 euro betalen. Goed- dan wel kwaadschiks.

Bierdrinken

Kuipers ontkent niet dat er wel eens een klap is gevallen, maar bestrijdt dat No Surrender onder zijn leiding een criminele organisatie was ,,We waren een mannenclub die van bierdrinken, feesten en motorrijden hield.’’

Een flink deel van de bewijzen dat het OM heeft verzameld is gebaseerd op afgeluisterde gesprekken in het (later gesloten) clubhuis van de motorclub in Emmen. Het clubhuis hing vol met afluisterapparatuur van de politie. Het leverde geen bewijs op voor de vermoedens dat de leden van No Surrender volop in drugs handelden. Wel staat in het onderzoeksverslag: ‘Met betrekking tot het gebruik van verdovende middelen kan worden gesteld dat zeer regelmatig, bijna wekelijks, hak- en snuifgeluiden te horen zijn in de memberroom…’

Henk Kuipers, ergens tijdens het proces: ,,Tja, als dat alles is…”

Twee tot drie uur

Het OM zal maandagochtend twee tot drie uur nodig hebben om alle beschuldigingen te onderbouwen en om de bijbehorende strafeisen te formuleren. In de eerste week van oktober gaat de laatste fase van het proces in: de advocaten gaan dan pleiten. De rechtbank wil half november uitspraak doen.

Wat ook de uitkomst zal zijn, vrijwel zeker krijgt dit ongebruikelijk langlopende proces een vervolg bij het gerechtshof voor hoger beroep. Voorspelling: dat wordt niet eerder dan 2022. Niet helemaal uitgesloten is dat het OM de rechtbank maandag zal vragen om de schorsing van de detentie van Kuipers bij uitspraak op te heffen.

Kuipers’ advocaat Roy van der Wal verwacht dat niet. ,,Ik ga er vanuit dat Henk Kuipers de uitkomst van het proces, ook in hoger beroep, in vrijheid mag afwachten.’’

De zitting begint maandag om negen uur en is via een liveblog op de website van Dagblad van het Noorden te volgen.


De vijf verdachten

Henk Kuipers (Emmen, 1964)

Captain World en lange tijd het gezicht van No Surrender. Harder dan een hunebed, wordt gezegd. Voorheen beveiliger, kickboxer en leider van motorclub Satudarah. In 2014 maakte hij met anderen de overstap naar No Surrender waar hij begin 2019 mee brak. In de rechtszaal zei hij daar onder meer over: ,,Ik wil mijn leven graag herstellen, in het belang van mijn gezin.’’

De verdenkingen: afpersingen, diefstallen met geweld, pogingen tot afpersing, valsheid in geschrifte, (zware) mishandelingen en deelname (en leidinggeven) aan een criminele organisatie. Met de afpersingen zou bijna 900.000 euro zijn gemoeid.

Theo ten V. (Klazienaveen, 1963)

Captain Europe en al jaren de rechterhand van Kuipers. Richtte ooit samen met hem de Harley Davidson Club Zuid-Oost Drenthe op. Voormalig sportschoolhouder in Klazienaveen. Ten V. zat elf maanden in voorarrest. Toen zijn detentie werd geschorst zei hij tegen de rechters: ,,Voor mij geen No Surrender meer. Als ik vrijkom, zal ik mij richten op de situatie thuis.’’

Theo ten V. zit als enige (weer) vast nadat hij de voorwaarden van een eerdere schorsing had overtreden (cocaïnegebruik).

De verdenkingen: als leider (bestuurder) te hebben deelgenomen aan een criminele organisatie, het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en een diefstal met geweld (van een hesje, telefoon en ring)

Klaas Otto (Bergen op Zoom, 1967)

Generaal en oprichter van No Surrender. Werd wel de Brabantse Holleeder genoemd. In oktober vorig jaar werd hij door de rechtbank in Breda tot zes jaar cel veroordeeld (eis was tien jaar) wegens witwassen, valsheid in geschrifte, afpersing, zware mishandeling en bedreiging. Is inmiddels vrij en heeft een eigen transportbedrijf(je).

De verdenking: hij zou tussen februari 2014 en september 2016 leiding hebben gegeven aan het criminele No Surrender.

Rico R. (Aalst, 1977)

Captain World en Belg. Houdt volgens zijn Facebookpagina van Ajax, luxe auto’s, oud ijzer en vis. Speelt in dit verhaal geen prominente rol. Tijdens de voorbereidende zittingen beriep hij zich op het zwijgrecht. Heeft volgens de reclassering zijn leven (zonder criminaliteit) op orde.

De verdenking: zou tussen februari 2014 en februari 2018 met medeverdachten leiding hebben gegeven aan No Surrender.

Alfred W. (Sneek, 1958)

Zakenman en geen lid van een motorclub. Wel: bevriend met Henk Kuipers. Dit laatste is hem, zo zegt hij zelf, noodlottig geworden.

De verdenkingen: afpersing en twee pogingen daartoe van vier ondernemers van opgeteld bijna 900.000 euro en van valsheid in geschrifte. Hij zou vriend Henk Kuipers hebben ingezet om ‘te bemiddelen’ in zakelijke geschillen. W. heeft gezondheidsproblemen en kan zijn proces niet bijwonen. Hij is er vandaag dan ook niet bij.

Henk Kuipers en Klaas Otto worden met naam en toenaam genoemd omdat zij eerder op deze wijze in de publiciteit kwamen en die ook zelf hebben opgezocht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu