Het nachtelijk bosleven beleven in eeuwenoude koetshuis Midwolda: ' 's Nachts gebeurt er in het bos veel meer dan mensen denken.’

Het koetshuis in Midwolda. Foto DvhN

Het koetshuis bij de Ennemaborg in Midwolda staat in de steigers voor een ingrijpende verbouwing. In het meer dan 200 jaar oude gebouw van Het Groninger Landschap is straks digitaal het nachtelijk bosleven te beleven.

De indrukwekkende oprijlaan naar de borg en het koetshuis staat vol bedrijfsauto’s. Mensen werken op het dak, isolatiemateriaal ligt uitgerold, bouwvakkers zijn druk bezig. Aan een muur hangen tekeningen hoe het er straks uit moet zien.

Verduurzaamd

Oud en nieuw komen er samen. Het eeuwenoude koetshuis wordt verduurzaamd met de jongste technieken. Het rijksmonument krijgt zonnepanelen (die worden keurig uit zicht weggewerkt), er komt een warmtepomp. Het dak wordt geïsoleerd. ,,Dat alles zonder dat het monumentale karakter en de sfeer van het gebouw wordt aangetast’’, zegt projectleider Herwin Prins.

Hij vertelt dat het pand wordt ingericht als bezoekers- en informatiecentrum. Eigenaar Het Groninger Landschap kreeg het koetshuis en naastgelegen borg in 1965 in bezit. Beide panden waren toen zwaar verwaarloosd. Na een grondige renovatie was het koetshuis zeker 25 jaar in gebruik als restaurant. Tout (Oost-)Groningen kwam er graag een vorkje prikken. Twee jaar geleden werd besloten met het restaurant te stoppen. Het liep niet meer.

Beleef de nacht

Het Groninger Landschap wil het pand een andere functie geven, die van ‘poort naar het landgoed’. Projectleider Herwin Prins: ,,Vanuit het koetshuis willen we mensen kennis laten maken met het omringende natuurgebied. Er komt een ruimte voor schoolklassen en andere groepen en we willen in de nok van het gebouw graag een nachtbeleefruimte.’’

Een wat? ,,Een plek, een afgezonderde kamer, waar je virtueel, met beeld en geluid, kunt beleven wat zich ’s nachts in het Midwolderbos afspeelt. Je ziet uilen, dassen, vleermuizen. ’s Nachts gebeurt er in het bos veel meer dan mensen denken.’’

Zo blijft de grote inpandige vuurplaats intact. Een enorme muurtekening verdwijnt. Terug komen tafels met tafelbladen van glas met daarin verwerkt kaarten, plattegronden van het Midwolder natuurgebied en informatie over de (cultuur)historie van het Oldambt.

Het koetshuis wordt gerund door vrijwilligers. ,,In de lente van 2021 en misschien zelfs al komende winter hopen we de eerste mensen te ontvangen’’, zegt Prins.

Excursies

Het koetshuis moet straks een plek zijn waar exposities en tentoonstellingen, lezingen, kleinschalige optredens worden gehouden. Het beginpunt van excursies en wandelingen. ,,Hoe mooi de plek ook is, een restaurant komt er niet weer. Dat kan echt niet uit. Bij activiteiten kunnen mensen een hapje en drankje krijgen.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu