Nachtleven in de stad is doodgemaakt, zeggen sombere uitbaters

Studenten afgelopen zaterdagavond op de Grote Markt. 'Het wordt er niet leuker op'. Foto DvhN

Het besluit van Veiligheidsregio om kroegen in Groningen eerder te laten sluiten, zorgt voor een domper in het Groninger stadshart. ,,Het nachtleven is doodgemaakt’’, zegt een uitbater. Studenten reageren laconiek.

Nee, echt gezellig wordt het zaterdagavond niet in het uitgaanscentrum van Groningen. Een dag voor de verscherpte coronamaatregelen van de Veiligheidsregio de horeca verder aan banden leggen, lijkt het publiek zich al bij de nieuwe realiteit neergelegd te hebben. Het is op straat en in veel uitgaansgelegenhedenopvallend rustig.

Het weer helpt ook niet mee. Rond twaalf uur komt de regen met bakken uit de hemel. Stappers haasten zich over straat, duiken een café binnen of zoeken beschutting onder een overdekt terras.

Niet leuker

Op de Grote Markt zit student Rob (21) met een groep vrienden aan een tafeltje, terwijl de regen op de overkapping klettert. ,,De sfeer is anders dan vroeger, je kunt niet meer doorhalen. Maar heel veel mensen begrijpen ook wel waarom die maatregelen nodig zijn’’, zegt hij. ,,Al wordt het er zo natuurlijk niet leuker op. En hoe lang gaat dit duren?’’

Elise (19), die voor een rechtenstudie naar Groningen is gekomen, zegt het een paar meter verderop niet zo erg te vinden dat de kroegen voortaan eerder dicht gaan. ,,Sommige mensen beginnen gewoon eerder met uitgaan. Ik doe het rustig aan, maar ik zie om me heen wel studenten die vroeger met feesten beginnen. Of ze doen het thuis.’’

Handhaven

Aan de kop van de Poelestraat staat ‘sfeerbeheerder’ Hamsa Elsharye met enkele collega’s. Ze werken voor een bedrijf dat in opdracht van de gemeente het toezicht op de coronamaatregelen in het uitgaansgebied handhaaft.

,,Ik heb hier nog nooit zo’n rustige zaterdagavond meegemaakt. Normaal is het hier veel drukker, dit is geen gewone zaterdag. Heel veel mensen denken dat de verscherpte coronamaatregelen zaterdagavond al zijn ingegaan. Ze gaan niet meer uit. En de regen doet de rest’’, zegt hij.

Terwijl een collega een jonge scooterbestuurder maant af te stappen, zegt hij zich af te vragen of de strenge maatregelen helpen tegen de verspreiding van het virus. ,,Jongen willen nu eenmaal feesten. Als het hier niet kan, doen ze het gewoon ergens anders.’’

Niks te doen

Dat is ook de mening van een paar sombere portiers in de Peperstraat. Ook daar is het opvallend rustig voor een zaterdagavond. ,,We hebben niks te doen’’, moppert er een.

,,Die maatregelen zijn echt killing. Dit is funest voor Groningen’’, zegt eigenaar Jacob Jan Groeneweg van Het Feest. ,,En wat helpen ze nu? Mensen gaan toch gewoon ergens anders verder. Snappen ze dat niet? En hier is er nog enige controle op. Het uitgaansleven is heel belangrijk voor het imago van deze stad. Als dat niet meer kan, blijft daar weinig van over.’’

Zijn etablissement werd overigens in augustus door de gemeente tijdelijk gesloten omdat personeel de coronamaatregelen niet goed zou hebben gehandhaafd. Tot woede van Groeneweg, die zich van geen kwaad bewust zei te zijn.

Mistroostig

In de Poelestraat staat Vincent van der Schuur van studentencafë ‘t Golden Fust al even mistroostig bij de ingang van zijn ook half lege kroeg. Twee studenten, die kennelijk al vroeg op de avond zijn begonnen, schommelen net naar buiten. ,,Wilt u wat weten, meneer’’, stamelt een van hen tegen de verslaggever.

Van der Schuur, die vorig jaar het vijftigjarige bestaan van zijn feestcafé vierde, wordt niet vrolijk van de aangescherpte coronamaatregelen. Ook al snapt hij natuurlijk wel waarom ze zijn afgekondigd. ,,Het nachtleven is doodgemaakt. Studenten komen heus niet eerder naar de kroeg, vergeet dat maar. Ze drinken thuis langer in. Niemand is hier echt blij mee.’’Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu