Het nieuwe normaal van het Groningens Ontzet wordt hopelijk nooit echt normaal

Kranslegging bij de buste van Rabenhaupt. Foto Carin Lommerts

Het Groningens Ontzet werd nog nooit zo sober gevierd. Geen gekletter van paardenhoeven tijdens de traditionele keuring in de binnenstad, geen Drakenbootrace in de gracht en geen Groote Maaltijd. Edoch, net zoals de Grunnegers zich moedig tegen de opdringerige bisschop Bernhard von Galen verweerden, zo lieten ze ook gisteren het hoofd niet hangen.

De viering begon met een kranslegging bij de buste van de redder van Groningen: Carl Rabenhaupt. Onder zijn leiding bood Groningen in 1672 moedig weerstand tegen de belegering van de stad door de bisschop van Münster die niet voor niets de bijnaam ‘Bommen Berend’ had.

Buste van Rabenhaupt verhuisde twee keer

De buste van Rabenhaupt, een creatie van beeldhouwer Willem Valk, stond van 1972 tot 1994 onderaan de trap van het stadhuis. Daarna werd het naar de noordzijde van het stadhuis verplaatst en had zo een onbelemmerd uitzicht op de V&D. Maar betrokkenen vonden - en terecht - dat een beetje bevelhebber op zijn minst de vijand in de ogen moet kunnen kijken dus verhuisde de buste in 2017 voor de tweede keer en nu naar de zuidzijde van het Goudkantoor op het Waagplein.

Groen-wit wappert in de stad

Naast de kranslegging deelde de Koninklijke Vereniging voor Volksvermaken vierhonderd groen-witte vlaggen aan ondernemers uit, de klokken van de Martinitoren luidden als vanouds, in het Noordelijk Scheepvaartmuseum is een veertig kilo zware martiergranaat van - naar verluidt - Bommen Berend te zien en het Groninger Forum is het podium voor het Bommen Berend Festival.

In de Martinikerk is ook nog zaterdag de gerenoveerde maquette van het Groningens Ontzet te bezichtigen die 22 jaar geleden spoorloos verdween en onlangs in het depot van het Groninger Museum werd ontdekt.

Nieuws

Meest gelezen

menu