Het paasvuur is terug in Wedde

Na een onderbreking vorig jaar wegens vergunningperikelen, werd zondagavond in Wedde de relatief jonge traditie van het paasvuur in ere hersteld.

Met een fakkel mag een van de kinderen de bult in brand steken. FOTO HUISMAN MEDIA

Met een fakkel mag een van de kinderen de bult in brand steken. FOTO HUISMAN MEDIA

‘Het lijkt wel de avondwandelvierdaagse’’, zegt een ouder tegen zijn kind terwijl ze de Markeweg aflopen. Ze zijn op weg naar het veld waar het traditionele paasvuur van Wedde rond kwart over acht door zes kinderen met fakkels wordt aangestoken. Het is inderdaad een stevige wandeling van de geïmproviseerde parkeerplek op weilanden naar de ongeveer acht meter hoge paasbult. Omdat er nog zoveel mensen onderweg waren, werd het aanvangstijdstip met ruim een kwartier uitgesteld. Toen begon het ook net een beetje te schemeren.

Polsbandjes

Vorig jaar moest het dorp het doen zonder brandende bult omdat de organisatie de stichting Folklore Wedde niet kon voldoen aan de eisen die de gemeente in de vergunning stelde. Dat ging onder meer over het alcoholbeleid. Toen kon de organisatie niet garanderen dat aan jongeren onder de 18 jaar niet geschonken zou worden. Nu staan bij de ingang van het pad mannen in felgekleurde hesjes polsbandjes uit te delen. Niet aan jongeren, maar aan volwassenen. Alleen met polsbandje mag bij de bar achter de brandende berg tuinafval een biertje besteld worden.

Naar schatting kijken ruim duizend mensen toe hoe de stapel takken en boomstammen langzaam ten prooi valt aan de vlammen. De wind waait een flinke hoeveelheid rook in de richting van de Pekela’s. Rondom het vuur is het terrein wat drassig. ,,We hebben mensen geadviseerd stevig schoeisel aan te trekken”, zegt medeorganisator Jan Drent. Toeschouwers die desondanks hun paasbeste schoeisel aan de voeten hebben, blijven heel verstandig op het asfaltpad staan.

Waar dorpsgebeuren

Het ontsteken van het vuur blijkt een waar dorpsgebeuren waarbij mensen rond het vuur even bijpraten, al dan niet onder het genot van een drankje of een snack. Jongeren onder de achttien moet zich redden met fris. Op de bult is een bord geplaatst met het opschrift ‘Vuur met regels kosten pegels’. Volgens medeorganisator Jan Drent een verwijzing naar de vergunningperikelen. ,,Er zijn nogal wat regels bijgekomen. We hebben die polsbandjes aangeschaft. We moeten iets meer doen om het in deze vorm te kunnen laten voortbestaan.” Drent schetst dat binnen de stichting gesproken is over het invoeren van entree. ,,Dat hebben we net niet gedaan.”

Het is de vijftiende keer dat er in Wedde een paasvuur wordt ontstoken. De stichting is er in 2000 mee begonnen en het is – met de onderbreking van vorig jaar – uitgegroeid tot een traditie. Het hout wordt door mensen uit het dorp tegen een kleine vergoeding geleverd. Tegen de tijd dat de paasbult goed in de fik staat, vertrekken de eerste bezoekers terwijl er nog genoeg mensen op het vuur afkomen. Tot middernacht mag rond het vuur muziek gemaakt worden en mogen er consumpties genuttigd worden. Het vuur laat zich om twaalf uur niet temmen. De stapel smeult nog dagen na.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu