Het rustige Zweden is een goed vakantieland, betoogt deze Groninger. 'Ons vakantiehuis zit tot 1 oktober volgeboekt'

Het piepkleine dorpje Tutemo in Värmland is rustig. Foto: Martin E. van Doornik

Verbaasd kijkt Martin E. van Doornik uit Westernieland naar artikelen over de situatie in vakantielanden als Frankrijk, Spanje en Portugal. „Denkt er dan niemand aan Scandinavië?” Een gemiste kans, betoogt de Groninger. „Het is er prachtig en nog behoorlijk veilig ook.”

Er klopt iets niet, dacht Martin E. van Doornik toen hij dit verhaal over de situatie in populaire vakantiebestemmingen in Europa las. Tuurlijk, Frankrijk is geliefd, maar we gaan toch niet allemáál het liefste naar het zuiden?

„Denkt er dan niemand aan Scandinavië?”, vraagt de Groninger zich af. Molenaar bij de Entreprise in Kolham is hij, en 69 jaar, en al gek op Zweden sinds zijn vroegere fietstochten door het land.

Het is een retorische vraag trouwens, Van Doornik weet als geen ander dat er wel degelijk mensen aan de noordelijke regionen van Europa denken.

Sterker nog: zijn vakantiehuis in Zweden zit tot 1 oktober helemaal volgeboekt.

In Zweden is het coronavirus toch ook?

„Jawel”, zegt Van Doornik. „Stockholm, de hoofdstad, kun je maar beter mijden, daar zijn de meeste besmettingen. Maar in de rest van het land valt het mee.”

Zijn huis staat in het piepkleine dorpje Tutemo in Värmland, een rustige provincie in het westen van het land, tegen de grens met Noorwegen. „Je vindt daar geen risicovolle hotels zoals in de zuidelijke landen”, zegt Van Doornik.

Kun je vanuit Nederland dan nog naar Zweden reizen?

„Jazeker”, aldus Van Doornik. In Zweden zelf is reizen gewoon mogelijk en ook de weg er naar toe is open. Dat wil zeggen: als je met de Stena Line van Kiel naar Göteborg gaat. „De ferry's zijn op 15 mei weer in de vaart genomen. De grens met Denemarken zit wel dicht.”

Een prima route, vertelt Van Doornik. „Kennissen van me zijn onlangs nog zonder problemen zo naar Zweden gereisd.” Hij rekent vast voor: Vanaf Groningen is het zo'n 425 kilometer naar Kiel en van Göteborg is het nog zo'n 325 kilometer naar Tutemo. Net zoiets als Groningen - Parijs.

En zitten de Zweden eigenlijk wel op Nederlandse toeristen te wachten?

Ja, verzekert Van Doornik, als we maar gezond zijn en goed afstand houden. Dat laatste kan in het dunbevolkte Zweden juist prima, zegt hij.

„Värmland is bijna half zo groot als Nederland en heeft maar 313.000 inwoners. Tutemo is niet meer dan een gehucht met wat huizen en boerderijen aan één doorgaande weg. Je treft er vooral veel vogels en eekhoorns en er lopen herten door de tuinen.”

Mensen zonder klachten zijn in Zweden gewoon welkom, zegt Van Doornik. „Nederlanders zijn ondernemende mensen en dat is goed voor de economie. Wij hebben ons vakantiehuis veelvuldig verbouwd. Reken maar dat lokale bedrijven daar blij mee zijn.”

Nieuws

Meest gelezen

menu