Het succes van Joost Oomen in De Slimste Mens. Hij praat in hoofdletters, lijkt op Stefano Keizers en heeft zijn nagels gelakt. 'Van de finale kreeg ik hartkloppingen'

Als het kijkerspubliek al moest wennen aan de verschijning van Joost Oomen bij de Slimste Mens, dan is daar na vier afleveringen van de tv-quiz niks meer van te merken. De voormalig stadsdichter van Groningen is een van de grote favorieten voor de finale.

Maar daarvoor moet hij het nog een paar afleveringen vol zien te houden. Na donderdag heeft Oomen vier afleveringen meegedaan. In drie daarvan werd hij de ‘slimste van de dag’. Nog drie afleveringen volhouden en de koppositie in het klassement ligt voor het oprapen.

Zijn strategie is de finales (of beter: barrages ) zo veel mogelijk te vermijden. ,,De finale die ik moest spelen na de miskleun met de cd was veel te spannend. Ik had toen echt hartkloppingen”, aldus Oomen. ,,Maar goed, de finale vermijden is natuurlijk ieders strategie.”

Fans

Hij heeft in ieder geval het kijkerspubliek aan zijn kant. Hoewel hij net zoals de andere Groningse deelnemers wat hard praat (‘nou dat vind ik niet, eigenlijk’), heeft hij met zijn enthousiasme een schare fans voor zich weten te winnen. Zo blijkt uit een blik op de twitterberichten over het programma.

,,Het is ook gewoon een prachtig programma. Het is heel gezellig in de studio. Wiesje van productie zorgt dat iedereen genoeg te drinken heeft, Maarten [van Rossem] en Philip [Freriks] blijven maar beppen. Je krijgt het gevoel van: we zijn hier onder vrienden.” Inderdaad, dan is enthousiast worden niet moeilijk.

Snor

En onder vrienden, dan floep je er weleens wat uit. Zo vertelde Oomen dat hij vroeger verliefd was op een koe, dat hij tijdens het boekenbal de hele avond met zijn gulp open liep en dan was er nog de voordracht van zijn gedicht ‘ik ben een heel klein kurkje’. Oomen: ,,Tja, dan zie je het terug deze week en dan denk je: had ik maar wat steekhoudenders verteld.”

Als laatste nog even over de vergelijking met die gemaakt wordt met cabaretier Stefano Keizers. ,,Daar is zelfs een Shownieuws-item over gemaakt”, weet hij te vertellen. En dat Keizers zijn snor net heeft afgeschoren, weet Oomen óók. Maar goed, de vergelijking kan ook gestoeld zijn op een guitige glimlach en flamboyante kledij.

Wat vindt Oomen ervan? ,,Wel leuk. Ik ken hem nog uit het bandjescircuit in Groningen. We zagen elkaar weleens bij Lepel achteraan de Korreweg. Dat was toen een antikraakpand waar alternatieve bandjes optraden. Nu is het geloof ik een sportschool.” De kans dat Oomen ook zijn snor scheert, is klein. ,,Ik heb al sinds mijn 17e een snor. Zonder snor heb ik een gek hoofd.”

Voilá.

Vrijdagavond neemt Joost Oomen het op tegen zangeres Ellen ten Damme en Youtube-kok Nick Toet. De aflevering is om 20.40 uur op tv op NPO2 (kro-ncrv).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu