Theater van de Natuur in Sellingen bestaat 25 jaar en de coronacrisis staat een bezoek niet in de weg

Het enige theater waar de coronacrisis geen vat op heeft, staat in Sellingen. Het heet het Theater van de Natuur en werd 25 jaar geleden ‘gebouwd’.

De coronacrisis raakt alles en iedereen maar niet het Theater van de Natuur in Sellingen. Dat is in zijn jubileumjaar gewoon geopend, 24 uur per dag.

Het theater staat aan de oever van de rivier de Ruiten Aa en bestaat uit een heuvel met daarop een kunstwerk. Een trap met vijftien treden leidt naar dat kunstwerk toe, op elke trede staan regels van een bekende dichter of schrijver.

Tot rust komen

Jan-Willem Kok loopt geregeld al lezend die trap op, om er tot rust te komen. Hij stond 25 jaar geleden mede aan de wieg van het theater. ,,Ik werkte voor het Waterschap Hunze en Aa’s’’, blikt hij terug. ,,Dat gaf de Ruiten Aa hier zijn oude, kronkelige loop terug. Daar kwam een bult zand bij vrij.’’

Aan die operatie werd een kunstproject gekoppeld dat werd uitgevoerd door Amsterdammer Adriaan Nette. Hij schiep een kunstwerk dat op de bult werd gezet. ,,Toenmalig burgemeester Herman Euverink wilde dichter Kees Stip, die nabij Sellingen woonde, een gedicht bij de heuvel voor laten dragen. Het idee ontstond dat gedicht te vereeuwigen op de onderste trede van een trap in de heuvel.’’

Elk jaar een stapje hogerop

Daarmee was het theater ‘geopend’, maar niet af. Elk jaar vulde een dichter of schrijver een volgende trede. Harry Muskee, Jean-Pierre Rawie en anderen kwamen naar de heuvel om hun gedicht te onthullen.

De vijftiende, bovenste trede werd onthuld door Jan Mulder en sindsdien is het ‘sterrenensemble’ van het theater compleet. ,,Ook door financiële steun van de Hesse Stichting’’, zegt Kok.

,,Het theater wordt nu beheerd door Staatsbosbeheer. Ik kom er regelmatig en anderen ook. Ook in dit jubileumjaar is iedereen er met gepaste afstand welkom en kunnen de gedichten worden gelezen. Mijn favoriet? Dat van Levi Weemoedt.’’ En dan ten slotte het weeroverzicht/ Vannacht eerst nog donker/ Morgen kans op meer licht .

Nieuws

Meest gelezen

menu