Hoe zat het nou ook alweer met het oude Pepergasthuis, dat mogelijk in handen van een belegger valt?

Het Pepergasthuis. Foto: DvhN

De Autoriteit woningcorporaties bepaalt dinsdag of Lefier het oude Pepergasthuis mag verkopen aan een particuliere investeerder. De bewoners en de gemeente hopen vurig dat het niet mag, maar waarom eigenlijk?

Meerdere protesten, duizenden handtekeningen, kamervragen: de op handen zijnde verkoop van het historische Pepergasthuis in Groningen heeft nogal wat losgemaakt. En het begon allemaal in mei 2018. Lefier informeert dan de bewoners van het hofje, met 29 huizen (sociale-huurwoningen), een kerk en een monumentale eetzaal, dat het Pepergasthuis in de verkoop gaat.

De paniek slaat direct in. De huurders zijn overdonderd door de mededeling en maken zich zorgen, want wie weet wat een particuliere investeerder met het hofje van plan is? Stijgen de huren? Komt er een AirBnB in? En hoe zit het met de kerk en de eetzaal, blijven die gemeengoed? „Het voelt onzeker om niet te weten wat de toekomst brengt. Wat gaat die nieuwe eigenaar, vast een beleggingsmaatschappij, doen met dit hofje? Wij zitten hier vredig en mooi, maar dit is een vage tijd’’, reageerde een van de bewoners.

Verlies

Sociale woningcorporatie Lefier doet het pand in de verkoop omdat het niet meer rendabel is voor de volkshuisvester, werd door Lefier-manager Ronald Werkman destijds gezegd. Het heeft ook te maken met de nieuwe woningwet die op 1 juli 2015 in werking trad. Daar staat in dat woningcorporaties zich zo veel mogelijk moeten focussen op hun kerntaken, wat betekent: het bouwen en beheren van woningen voor mensen met lagere inkomens.

De lezing van Lefier is dat het geld voor het onderhoud van het oude hofje beter besteed kan worden om meer woningen voor meer mensen te bouwen. De WOZ-waarde van het Pepergasthuis is 3 miljoen euro, maar de verkoopprijs ligt daar waarschijnlijk boven. Het bestuur maakt de financiële afweging: het hofje gaat in de verkoop en met het geld worden meer nieuwe betaalbare woningen ‘in hetzelfde gebied’ gebouwd.

Bezwaar

Aan het eind van de zomer werd de verkoop vastgelegd. De koper werd echter niet het Groninger Monumentenfonds, zoals de gemeente graag wilde. Het fonds had veel interesse, maar kon de ‘hoofdprijs’ die Lefier vroeg niet opbrengen. Lefier sloot een koopcontract met de particuliere belegger Jan Berry Drenth (51) uit Zuidhorn. Toch bleek de verkoop nog niet in kannen en kruiken. Het Pepergasthuis is een Rijksmonument en daarom geldt er strenge regelgeving voor het beheer (en de verkoop) van het hofje. De Autoriteit woningcorporaties moet de verkoop goedkeuren en de gemeente maakte bezwaar.

Meer dan een jaar, en veel discussie, later krijgen Lefier, de gemeente, de advocaat van Drenth en de bewoners van het gasthuis de kans om hun zegje te doen tijdens de hoorzitting van de Autoriteit woningcorporaties. De gemeente is tegen de koopovereenkomst uit angst dat de woningen uit de sociale huur zullen verdwijnen. Lefier-bestuurder Margriet Drijver is overtuigd dat de koper zorgvuldig met het hofje om zal gaan. De bewoners voelen zich een figurant in de hele discussie.

Dinsdag bepaalt de Autoriteit woningcorporaties of Lefier het pand mag verkopen aan Drenth. De vraag is of de (verliezende) partijen zich bij deze uitspraak neer zullen leggen; ze kunnen nog in hoger beroep.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu