Het warmste plekje van Nederland was in september te vinden in de provincie Groningen. Verder kwam Noord-Nederland er qua zonuren nogal bekaaid af

Zonsondergang bij een elektriciteitsmast. Foto: Archief/Catrinus van der Veen

De zomer viel tegen en was vooral fris en nat, maar de maand september was opvallend warm, zonnig en droog. Uit cijfers van Weeronline blijkt dat het maandrecord qua temperatuur op 9 september gevestigd werd in Nieuw-Beerta. Daar werd het die dag 28,5 graden.

Op 8 en 9 september was het warmer in Nederland dan in de maanden juli en augustus. Precies toen de zomervakantie voor zo’n beetje iedereen voorbij was, barstte de nazomer dus eigenlijk los. De gemiddelde temperatuur komt in De Bilt uit op 16,0 graden tegen 14,7 normaal; goed voor een zevende plaats in de ranglijst met warmste septembermaanden. Ook de droogte viel op met slechts 24 millimeter tegen 79 normaal, een top tien-notering. Het aantal zonuren bedraagt 178 tegen 159 normaal.

Volgens Weeronline zijn de verschillen in Nederland wel groot. De septembermaand verliep in het noorden namelijk somber. In Groningen komt het aantal uur zon 10 uur beneden normaal uit op ongeveer 141 uur. Dat het in het noorden veel minder zonnig is geweest dan in de zuidelijke provincies heeft alles te maken met de windrichting. Die was vaak noordelijk en met die noordenwind bereikten veel wolkenvelden Groningen en Friesland. Dieper landinwaarts losten deze wolkenvelden op.

Weinig regen

Regenen deed het in september kwalijk in Nederland: tot woensdag kwam er gemiddeld slechts 14 millimeter regen naar beneden. Normaal gesproken is dat 79 millimeter. De komende dagen kan deze neerslagsom nog bijna verdubbeld worden, maar daarmee blijft september als geheel droog. De verwachting is dat de totale neerslagsom gemiddeld over Nederland uiteindelijk uitkomt op 24 millimeter. Een plek in de top tien van droogste septembermaanden is daarmee gegarandeerd.

Nieuws

menu