Het was geen gemakkelijk jaar, maar Midden-Groningen houdt voor het eerst in haar bestaan (wat) geld over

Voor het eerst in haar bestaan houdt Midden-Groningen geld over. De jaarrekening over 2020 heeft een batig saldo van bijna 117.000 euro. Over 2019 bedroeg het tekort nog 5,7 miljoen euro.

Het resultaat van de jaarrekening 2020 valt Erik Drenth, wethouder financiën Midden-Groningen, alleszins mee.

Het resultaat van de jaarrekening 2020 valt Erik Drenth, wethouder financiën Midden-Groningen, alleszins mee. foto dvhn

De gemeente, in 2018 ontstaan uit Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde, voorspelde voor 2019 nog een tekort van 6,2 miljoen. Voor 2020 was een tekort van 640.000 euro voorspeld. Bij het vaststellen van de begroting was dat opgelopen tot ruim negen ton.

Corona heeft ook gevolgen voor Midden-Groningen

Het resultaat op de jaarrekening 2020 valt dus alleszins mee. Wethouder Erik Drenth (CDA) zegt ‘blij te zijn met het resultaat in deze uitdagende tijd’. ,,Door corona hebben we een bijzonder jaar achter de rug. Ook voor Midden-Groningen heeft de pandemie grote gevolgen gehad.’’

Ambtenaren werkten een groot deel van 2020 thuis en de gemeenteraad moest digitaal vergaderen. De gemeente moest er voor zorgen dat verschillende uitkeringen bij de juiste mensen terecht kwamen.

Zorgen voor kinderen die buiten beeld raakten

Activiteiten in dorpen lagen stil, inspraaktrajecten waren onmogelijk of met kunst- en vliegwerk georganiseerd. Scholen werden gesloten en de gemeente had te zorgen voor kinderen die daardoor buiten beeld dreigden te raken.

De herijking van het Gemeentefonds hangt, zegt Drenth, als een donkere wolk boven de gemeente. ,,Midden-Groningen dreigt door Den Haag voor miljoenen gekort te worden. Onze boodschap blijft dat korten écht niet kan.’’

Lastige en soms pijnlijke opgave

In de drie jaar van haar bestaan heeft Midden-Groningen jaarlijks 13 miljoen euro bezuinigd. Drenth: ,,Dat was een lastige en soms pijnlijke opgave, maar heeft er wel toe geleid dat we nu zwarte cijfers kunnen schrijven.’’

Midden-Groningen had in 2020 een begroting van 210 miljoen euro. Dat is dit jaar opgelopen tot 237 miljoen euro. De groei wordt grotendeels veroorzaakt door geld van het Nationaal Programma Groningen (NPG).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu