Het was onmacht, geen onwil. Ouders uit Groningen die kinderen verwaarloosden vrijgesproken van mishandeling

Illustratie:

Illustratie: Shutterstock

Een stel uit Groningen is donderdag door de rechtbank vrijgesproken van het verwaarlozen van zijn drie jonge kinderen. De ouders deden het niet opzettelijk, oordelen de rechters.

De 51-jarige vader en 40-jarige moeder werden vervolgd voor mishandeling van hun kinderen, eind 2021. De basisschool van de drie trok aan de bel. De kinderen stonken zo erg dat vriendjes en vriendinnetjes niet met hen wilden spelen, en de staat van hun gebit was zeer slecht. Toen de school opheldering verlangde, kreeg die geen contact meer met de ouders en werd Veilig Thuis ingeschakeld. Daarna werden de kinderen uit huis geplaatst.

Die ingreep noemde de moeder twee weken geleden ‘een hel’. Zowel zij als de vader gaf toe dat ze het te ver hadden laten komen. Hun woning was een bouwput en het ontbrak hen aan geld, energie en lichamelijke mogelijkheden dit snel aan te pakken. Hulp schakelden ze niet in, omdat de schaamte voor hun situatie te groot was. ,,Als ik het kon terugdraaien, zou het niet weer zover komen’’, zei de vrouw tegen de rechtbank.

Kinderen wonen inmiddels weer thuis

Met vrienden en familie zetten de ouders hun schouders eronder en zijn de kinderen na een traject in een gezinshuis weer thuis. Het Openbaar Ministerie eiste desondanks twee maanden celstraf voorwaardelijk tegen de ouders. De officier van justitie twijfelt niet aan de liefde van de ouders voor hun kinderen. ,,Maar ze hebben zichzelf vastgedraaid. In plaats van adviezen aan te nemen van instanties, namen ze een defensieve houding aan.’’

‘Dit dossier ademt verwaarlozing’

Dat er sprake was van een zeer nadelige situatie voor de kinderen, stelt de rechtbank ook vast. ,,Dit dossier ademt verwaarlozing. Niet alleen door een slechte hygiënische situatie, maar ook door het uitblijven van lichamelijke en geestelijke verzorging. Pas na ingrijpen van buitenaf kwam er een einde aan. Dat de ouders geen hulp hebben gezocht, is betreurenswaardig.’’

Maar van opzettelijke mishandeling is geen sprake, oordelen de rechters. ,,Dat de ouders bewust zo handelden, opzettelijk dingen hebben nagelaten of zaken op de koop toe hebben genomen, daarvoor ziet de rechtbank geen bewijs.’’ Het stel wordt daarom vrijgesproken.