Het weer gaat langzaam maar zeker iets veranderen, met kans op een bui op Koningsdag

Zwaaien vanuit de eigen woonkamer, dat wordt Koningsdag 2020. Foto: ANP

Het is al sinds 16 maart bijzonder zonnig en droog in Nederland. En laten we nou precies sinds die tijd in een intelligente lockdown zitten. Die lockdown gaat nog wel even duren, maar hoe zit het met het zonnige en droge weer?

,,Het weer gaat langzaam maar zeker iets veranderen”, vertelt weerman Lennert Eijke van Weerplaza. ,,Morgen zien we de eerste voortekenen verschijnen. De dag start met veel zon, maar in de loop van de middag trekken sluierwolken vanuit het noordwesten het land binnen. De sluierwolken breiden zich verder uit richting het zuidoosten van het land. Het wordt wel warm met op veel plaatsen meer dan 20 graden in het zuiden kan het lokaal 24 graden worden. Op de Waddeneilanden wordt het iets minder zacht.”

,,De wind is morgen hooguit matig en waait uit het oosten. Vrijdag staat er een noordenwind en daarmee wordt minder zachte en ook vochtigere lucht aangevoerd. Naast hoge wolkenvelden is er ook genoeg ruimte voor de zon. Het wordt van noord naar zuid 16 tot 22 graden. Pal langs de kust is het veelal minder zacht door aanvoer vanaf de koude Noordzee.”

,,Het weekend verloopt droog en schijnt de zon volop, in het noorden trekken soms meer wolkenvelden over. Het wordt 15 tot 19 graden en er waait een matige noordelijke wind. Doordat er relatief weinig wind staat, voelt het buiten zeker op een beschutte plaats aangenaam aan.”

Aanstaande maandag is ook nog eens Koningsdag, al zijn alle festiviteiten rondom de verjaardag van Willem-Alexander afgelast. ,,Koningsdag en dit jaar Woningsdag verloopt overdag droog met naast zon ook veel wolkenvelden die voor de zon schuiven. Het kwik stijgt naar 16 tot 18 graden bij een matige noordenwind. In de avond neemt de kans op regen of een bui in vooral het westen van het land toe”, besluit Eijke.

Neerslag

De komende vijftien dagen zien de weermannen- en vrouwen bij Weerplaza de kans op neerslag dus iets meer toenemen, al kan een hogedrukgebied in de week van 4 mei tot 10 mei (moederdag!) opnieuw voor warmer weer zorgen. ,,Grote delen van West en Centraal-Europa krijgen te maken met een zuid tot zuidoostelijke stroming, waarmee warme lucht wordt vanaf het Europese vasteland wordt aangevoerd.

De temperatuur kan dan 3 tot lokaal 6 graden boven normaal uitkomen. Op veel neerslag hoeven we niet te rekenen, want de neerslagkaart toont geen bijzondere neerslaghoeveelheden voor onze omgeving. Wel kunnen er een paar buien vallen, maar voorlopig moeten de boeren het land vaak beregenen om de gewassen goed te laten groeien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu