Temperatuur steeg naar 40 graden in de wachtkamer van het asielzoekerscentrum in Ter Apel

Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Foto: DVHN

Het AZC in Ter Apel heeft een noodpaviljoen gekregen, omdat het in de normale wachtruimte de afgelopen dagen snikheet werd. De temperaturen liepen op naar 40 graden Celsius. De noodvoorziening biedt het extra capaciteit voor asielzoekers wiens registratie bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst niet binnen een dag kan worden afgerond.

Maandag kwam in het nieuws dat er lange wachtrijen zouden staan bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel, waar alle asielzoekers in Nederland naartoe moeten voor hun registratie. Sommige mensen moesten overnachten in het nieuw opgezette paviljoen, omdat ze niet op tijd aan de beurt waren. Asielzoekers moesten daar op de grond of op plastic stoelen slapen.

Mensen in witte jassen met een mondkapje

Dinsdag lijkt het rond het middaguur niet drukker dan normaal op het terrein van de IND. Achter het hekwerk zijn zo’n vijftien mensen staand aan het wachten langs oranje pionnen. Kort geleden stopte er een bus. Beveiligers lopen heen en weer en bij een gebouwtje staan mensen in witte jassen met een mondkapje om. Uit het zicht van de openbare weg moet ergens op het terrein een paviljoen staan, gelijk aan het type dat ook op festivals wordt gebruikt.

Aan het begin van de uitbraak van de coronacrisis was dat anders, toen werd het AZC van de ene op de andere dag gesloten en konden asielzoekers zich niet meer aanmelden. Kort daarna konden zij toch worden opgevangen op een externe locatie in Zoutkamp. Nu het aanmelden in Ter Apel weer kan, trekt ook de stroom asielzoekers weer aan. Voor de IND is het zoeken naar de capaciteit die nodig is.

Het kunnen ook terroristen zijn

„De instroom wisselt per dag”, zegt een woordvoerder van de IND. De ene dag kunnen het er veertig zijn, de andere twee keer zoveel. Soms lukt het dan niet om iedereen te verwerken in het systeem, of komen zij te laat, bijvoorbeeld in de avond of zelfs in de nacht. De IND vindt het onwenselijk om mensen van wie zij niet weten wie het zijn te laten slapen binnen de locatie. Het kunnen immers ook terroristen zijn uit een oorlogsgebied.

Al voor de coronacrisis moesten zij dan wachten in de wachtkamer, maar met het weer van de afgelopen tijd werd het daar ‘stervensheet’, zegt de woordvoerder. „Soms wel 40 graden. Op basis daarvan is het paviljoen ingezet.” Ook biedt het extra wachtruimte, „Het lukt ons nog niet elke dag iedereen aan het eind van de dag te verwerken.” Volgens de woordvoerder is het nog niet voorgekomen dat iemand langer dan een dag moest wachten.

Kamervragen

De IND gaat nu kijken hoe het verder moet, de dienst wil lange wachttijden voorkomen: „Het is uitermate vervelend als je daar moet wachten.”

CDA en D66 hebben Kamervragen gesteld. Zij willen onder meer weten waarom de identificatie en registratie stokt terwijl de financiering niet langer gebonden is aan instroomschommelingen. Ook willen zij weten waarom er ‘geen rekening gehouden is met een toename van asielzoekers nu grenzen weer open gegaan zijn’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu