Het werk aan de zuidelijke ringweg in Groningen kan doorgaan (maar nu nog even niet)

Het middendeel van de huidige Zuidelijke Ringweg in Groningen wordt bij de spoorwegovergang verwijderd als voorbereiding op de bouw van de nieuwe weg. Het verkeer op de zuidbaan wordt eind januari omgezet, is nu de bedoeling. Foto: DvhN/Matthijs Sorgdrager

Het werk aan de zuidelijke ringweg in Groningen kan worden hervat mits de verschillende partijen veel beter gaan samenwerken.

Dat concludeert de commissie-Hertogh, die onderzocht hoe de megaklus is vastgelopen.

De commissie presenteerde donderdag zeven aanbevelingen die moeten leiden tot een succesvolle hervatting van het werk, maar signaleert ook dat de financiële spanning als een donkere wolk boven het project hangt.

Het rapport van de commissie onder leiding van prof.dr.ir. Marcel Hertogh wordt nog niet openbaar gemaakt. Eerst moeten opdrachtgever Aanpak Ring Zuid en bouwer Combinatie Herepoort om tafel.

Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) verwacht daar het eerste kwartaal van 2019 voor nodig te hebben. De gesprekken moeten volgens de commissie Hertogh veranderingen opleveren. Zo moet er beter worden samengewerkt. Bovendien moet de financiële spanning uit het project. Combinatie Herepoort en Aanpak Ring Zuid buigen zich nu over het advies.

Aanpak Ring Zuid wil de bouw van de Helperzoomtunnel, een van de voorbereidende werkzaamheden, zo snel mogelijk oppakken.

De hoofdaanbevelingen:

Organisatie versimpelen: mensen die verantwoordelijkheid geven. Zorg voor openheid en transparantie.

Samenwerken: weet waar je elkaar nodig hebt.

Houding en gedrag. Een spannende, zegt Marcel Hertogh. ,,Een open, pro-actieve samenwerkende houding is essentieel.’’ Hij adviseert: stel een gedragscode op en laat het management het voorbeeld geven.

Herstart van het werk, want als het project ergens behoefte aan heeft dan is het: aan de slag met elkaar. Start met quick-wins volgens nieuwe werkwijze.

Nieuws

Meest gelezen

menu