Het wordt steeds normaler: met een kapmes in je trainingspak door een doodgewone stadswijk als Paddepoel

Stoerdoenerij met messen wordt normaler onder problematische jeugdgroepen. Scholen in het voortgezet onderwijs in Groningen willen actie, voordat het uit de hand loopt.

Drillrappers dragen messen bij zich om zich te verweren tegen 'vijanden'.

Drillrappers dragen messen bij zich om zich te verweren tegen 'vijanden'.

Het hadden beelden kunnen zijn uit een achterstandsbuurt in Malmö, Luik of Rotterdam. Maar het was Paddepoel, een doodnormale stadswijk aan de noordwestkant van Groningen, waar de NTR was neergestreken met een cameraploeg. Bij de gefilmde jongens gingen de capuchons op, net als een paar enge maskers. En omdat de programmamakers daarvoor waren gekomen, haalden de pubers ook een keukenmes en een kapmes tevoorschijn.

Drillrap

Zo kreeg het messenbezit onder jeugdgroepen in Groningen dankzij het programma Danny op straat van Danny Ghosen de afgelopen week landelijke aandacht. De groep pubers uit Paddepoel doet aan drillrap en in Ghosens programma vertelden ze in straattaal dat ze messen dragen ‘voor protect’ tegen ‘opps’ (vijanden) uit ‘43’ (de laatste twee postcodecijfers van de naastgelegen wijk Vinkhuizen).

Het is volgens de politie deels dezelfde groep waarvan vorig jaar zes leden zijn opgepakt, toen ze een rapvideo online hadden geplaatst waarin ze met messen zwaaiden. Die video ging offline. Daarna kwamen er wel nieuwe rapvideo’s op YouTube ‘over het leven op straat’, maar het laten zien van messen leek verleden tijd. In Danny op straat waren er toch weer steekwapens te zien. Reden voor de politie om opnieuw actie te ondernemen. De politie Noord-Nederland denkt al een paar dagen de identiteit te kennen van een 14-jarige jongen die in het programma een kapmes toont, waarna hij het weer in zijn trainingsbroek schuift.

Messen zijn in opkomst onder bepaalde jeugdgroepen in de stad. ,,Het is gewoon een hype”, zegt een van de jongens in Paddepoel. De politie in de grote steden waarschuwde vorig jaar al voor een verharding van de straatcultuur onder jongeren. Er is een stijging van het aantal ernstige steekincidenten; bekeuringen voor verboden steekwapens zitten in de lift. Drillrap speelt een rol, maar is niet de enige verklaring. Evenmin is het gebruik van steekwapens onder jongeren een probleem dat beperkt blijft tot de Randstad. Ook de politie Noord-Nederland ziet een toename van messenbezit onder jeugd en spreekt van een zorgelijke trend.

In december werd in Drachten de 16-jarige Roan doodgestoken, waarvoor twee minderjarige verdachten vastzitten. En anderhalve week geleden raakte een 19-jarige vrouw uit Stadskanaal gewond toen ze bij een mogelijke poging tot straatroof in haar rug werd gestoken. Van de vijf verdachten die werden opgepakt, zijn er drie minderjarig. Bij hen zijn meerdere steekwapens gevonden.

Rivaliteit

Terug naar de wijken aan de noordwestkant van Groningen. Dat er sprake zou zijn van ruzies tussen jeugd in Paddepoel en Vinkhuizen, wordt door de leider van de drillrapgroep inmiddels ontkend: ,,Niks aan de hand”.

Maar Arnout van Essen, vestigingsdirecteur van vmbo-school CSG Selion in Vinkhuizen-Zuid, herkent wel degelijk de rivaliteit tussen de wijken. ,,Dat is op zich niet nieuw, maar wel dat dit gepaard gaat met dreigen dat jongeren een mes meenemen”, zegt Van Essen. ,,Dit gebeurt vaak op sociale media, op WhatsApp en Snapchat.”

De vmbo-school heeft volgens de directeur ,,de oren en ogen goed open”. Hij vangt weleens signalen op dat leerlingen een mes op zak zouden hebben. ,,Op zo’n moment ondernemen we actie. Dan controleren we de leerling in kwestie en we doen kluiscontroles”, zegt Van Essen. ,,Het is niet zo dat we hier dagelijks een mes zien. En ook niet maandelijks. Eigenlijk vinden we nooit iets. Maar dat er spanningen zijn en dat sommige jongens pochen met messen, dat klopt. Heel zorgelijk.” Desondanks voelen leerlingen zich op zijn school wel degelijk op hun gemak, zegt Van Essen, die wijst op positieve veiligheidscijfers.

Veel speelt zich af buiten het schoolterrein, erkent Van Essen, ook omdat de leden van de rivaliserende groepen niet allemaal op dezelfde school zitten. ,,Soms hoor je dan dat ze in het weekend achter elkaar aan hebben gezeten”, zegt de schooldirecteur.

‘Genoeg signalen van scholen’

De ontwikkelingen zijn voor het Samenwerkingsverband VO Stad, waarin 22 scholen met meer dan 16.000 leerlingen in het regulier en speciaal voortgezet onderwijs in de stad Groningen en omgeving zijn verenigd, aanleiding om aan de bel te trekken. De directie van het samenwerkingsverband wil het gesprek aangaan met de schoolbesturen, de zogeheten WIJ-teams voor maatschappelijk werk, gemeente Groningen en wijkagenten om de problematiek samen aan te pakken.

,,De signalen die wij via de scholen krijgen zijn reden genoeg om op te schalen”, zegt directeur-bestuurder Jan Houwing van het samenwerkingsverband. ,,Niet omdat we incidenten hebben gehad, maar om incidenten te voorkomen. Het is beter om de preventie samen op te pakken, dan dat iedere school zich hier zelf op stort.”

De regie hiervoor ligt bij de gemeente Groningen, die al jaren extra aandacht besteedt aan de problematische jeugdgroepen, waar de stad er vijf van telt. Het gemeentebestuur signaleert een toename van verboden wapenbezit en geweldsdelicten.

De aanpak van problematiek met de drillrap-groepen wordt meegenomen in de bestaande aanpak van jeugdgroepen, zegt burgemeester Koen Schuiling. Bij de specifieke problematiek rond drillrap leert Groningen volgens de burgemeester van andere steden die hier al meer ervaring mee hebben. De komende weken werkt de gemeente aan een analyse van de situatie in de stad. De samenwerking met ,,de ketenpartners”, waaronder de scholen, is daarbij volgens de burgemeester belangrijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu