Hier komt nieuwbouw, daar ruilen ze van pand: gemeente puzzelt met scholen in Groningen Zuid

Het Maartenscollege in Haren. Foto: Archief DvhN

Er staat de scholen in het zuiden van de stad Groningen een soort clusterverhuizing te wachten. De gemeente hoopt zo te voorkomen dat in de snel groeiende wijken ruimtegebrek ontstaat in de schoolgebouwen.

„Het was een complexe puzzel”, zegt wethouder Carine Bloemhoff (PvdA). Maar ze is tevreden met de uitkomst: „We hebben ‘m samen met alle betrokken schoolbesturen gelegd, op zo’n manier dat alle kinderen zo dicht mogelijk bij hun huis naar school kunnen.”

Er zijn en worden veel woningen bijgebouwd in Groningen Zuid. De scholen in dat deel van de stad - de Widar Vrije School, de Groningse Schoolvereniging, de Brederoschool, de Joseph Haydnschool, de Boerhaaveschool, het Montessori Lyceum en Vaklyceum, het Maartenscollege en de International School Groningen - krijgen daardoor meer leerlingen.

Ruimtegebrek oplossen door serie verhuizingen en nieuwbouw

„Verschillende scholen geven aan te kampen met ruimtegebrek en wachtlijsten”, schrijft de gemeente. Daarentegen zijn er ook scholen die nu niet hun hele gebouw gebruiken. Wethouder Bloemhoff wil het probleem oplossen door op enkele plekken nieuwbouw te plegen, en daarnaast scholen van gebouw te laten wisselen.

De International School Groningen (ISG) trekt bij het Maartenscollege in aan de Hemmenlaan . De Groningse Schoolvereniging (GSV) verhuist van de Hora Siccamasingel naar het oude onderkomen van de ISG. Het pand aan de Hora Siccamasingel wordt vervolgens voor het Montessori Lyceum, die nu nog samen met de Joseph Haydnschool in een gebouw aan de Coendersweg zit.

Overleg met ouders, leerkrachten en omwonenden

Het Montessori Lyceum krijgt daarnaast ruimte aan de Semmelweisstraat, omdat de Boerhaaveschool, die daar nu een locatie heeft, zich concentreert aan de Veenweg. De Tamarisk krijgt een nieuw gebouw aan de Van Iddekingeweg; de Brederoschool neemt het huidige Tamariskgebouw aan de Van Ketwich Verschuurlaan over. De tijdelijke locatie van de Widar Vrije School aan de Merwedestraat wordt permanent.

Voordat de gemeente en de schoolbesturen een definitief besluit nemen, vindt er nog overleg plaats met omwonenden, ouders en leerkrachten van de scholen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu