Hier lopen de noorderlingen hard: herken jij deze plekken in de Strava heatmaps?

Groningen als Strava heatmap. Herken je de bekende plekken om te lopen? Foto: Strava

In Nederland lopen een kleine 2,5 miljoen mensen hard. En dat is te zien op de heatmaps van sportapp Strava. Waar maken we al die kilometers? En is te zien dat er eens per jaar meer dan 20.000 mensen tegelijk over de Groningse Hereweg lopen?

Strava is een van de populairste apps voor hardlopers. Het programma houdt via gps bij welke route je aflegt. Van alle data maakt Strava zogeheten heatmaps . Hoe 'heter' het beeld, hoe meer de route gebruikt is.

Wat meteen opvalt: in Nederland lopen we massaal hard. Nou ja, we maken in ieder geval massaal gebruik van Strava. Samen met Engeland gebruiken we de app het meeste van de hele wereld. Andere plekken die opvallen: New York en de kustlijnen van populaire vakantiebestemmingen. Zouden het dan ook daar de Nederlanders zijn die de hardloopschoenen aantrekken?

Zoomen we iets meer in, dan zien we dat in Nederland vooral de grote steden eruit springen. Logisch, daar zijn meer mensen die op de been zijn dan in de dorpen. In het Noorden valt vooral Groningen op.

Groningen dan. Waar lopen we in de stad van de 4Mijl?  Een plek springt er duidelijk uit: net buiten het centrum licht vooral het Noorderplantsoen op. Ook het Stadspark, aan de westkant, is goed te zien.

Een aantal straten valt op. Bijvoorbeeld de Korreweg aan de noordkant van de stad. En aan de zuidkant, richting Haren, is natuurlijk de Hereweg en de Verlengde Hereweg te zien. Dé route van de 4 Mijl die zondag 14 oktober weer gehouden wordt.

Hoe is het gesteld in de Drentse hoofdstad?

Meteen valt op dat de wijk Kloosterveen gezond is. Aan de westkant van de stad is de nieuwbouwwijk duidelijk te herkennen. Vlak eronder is de Baggelhuizerplas te zien.

Het Asserbos, aan de zuidwestkant, springt er uit. Verder is de Vaart goed te herkennen op de heatmap. De militairen van de kazerne die hier hardlopen misschien?

 

Nee, Valentino Rossi gebruikt geen Strava om zijn tijd bij te houden. Dat het TT-circuit van Assen zo duidelijk oplicht heeft er zeer waarschijnlijk mee te maken dat er jaarlijks de TT-run gehouden wordt.

Veel lopers?

Op basis van de Strava heatmaps kunnen we niet concluderen dat we het meeste hardlopen van de wereld. Misschien gebruiken de mensen die hardlopen Strava simpelweg meer dan mensen in andere landen.

Toch weten we zeker dat in Nederland veel mensen actief zijn als loper. In 2015 publiceerden het Mulier Instituut te Utrecht en de Universiteit van Leuven samen een onderzoek, waaruit bleek dat in Nederland 2,4 miljoen mensen hardlopen.

Strava als onthuller legerbases

Strava kwam vorig jaar in het nieuws met de heatmaps. In oorlogsgebieden als Syrie en Irak is het op de maps donker, behalve op een paar plekken. het bleken de geheime legerbases te zijn van militairen.

De soldaten hebben daarna ongetwijfeld een gesprekje gehad met een leidinggevende en in de app uitgeschakeld dat hun data gebruikt mag worden. Want iedere gebruiker kan zelf instellen of de gegevens gebruikt mogen worden.

Nieuws

Meest gelezen

menu