Hier mag je spelen met een tandartsstoel en zelf vullingen maken (+video)

300 kinderen uit groep 8 van basisscholen in Noord-Nederland leerden met allerlei proefjes en activiteiten over goede mondhygiëne. ToothCamp was op 8 februari in Groningen.

Vijftien kleine tandartsen op een rij. Blauwe mondkapjes voor en zoemende instrumenten in de hand. Ze mogen bij ToothCamp zelf vullingen maken; ‘hoe tof is dat’?

Van oudere kinderen wordt verwacht dat ze het poetsen wel door hebben, maar juist deze groep gaat niet meer wisselen en heeft dus een kwetsbaar gebit. „Door de proefjes die ze hier mogen doen zijn ze bezig met mondhygiëne op een manier die past bij de leeftijd”, zegt Ira van Eelen, initiatiefneemster van ToothCamp.

Twee keer twee minuten poetsen

Een groep jongens heeft de grootste lol met een tandartsstoel die ze zelf mogen bedienen. Zelfs het ‘ gewone’ tandenpoetsen is populair. Misschien omdat ze de tandenborstels mogen houden, misschien omdat er grote oranje emmers staan waar je naar hartenlust in mag spugen.

Jeroen (10) en David (11) poetsen natuurlijk uitstekend, zeggen ze zelf. „Elke dag twee keer twee minuten!” Van Eelen gelooft het wel. „De meeste kinderen poetsen goed. Het gaat vaak mis zodra ze in de puberteit komen.” Dan krijgen ze meer zakgeld en mogen ze vaker keuzes maken over wat ze eten en drinken. In de supermarkt is de keuze uit zoete drankjes en snoep reuze. Vooral energydrink is bij pubers populair, maar bij ToothCamp zien de kinderen wat dat doet met je tanden.

Een ei in een glas energydrink

Student tandheelkunde Thomas Bode (24) staat achter een tafel met pipetjes, erlenmeyers met neon-kleurige vloeistoffen en druppelplaatjes met stukjes kalk.

„Weet je wat er gebeurt als je zuur toevoegt aan kalk?”, vraagt hij aan drie meisjes die voor hem staan? Ze weten het niet, maar ze komen er snel genoeg achter als ze een pipetje pakken en wat op het kalk druppelen. De stukjes kalk beginnen te bubbelen en te smelten, de kinderen staan versteld. Verderop ligt een ei in een glas met energydrink, de schaal is helemaal gebarsten en verkleurd.

Studenten helpen een handje mee

De studenten van studievereniging T.M.F.V Archigenes van mondzorgkunde en tandheelkunde helpen de hele dag bij de proefjes en activiteiten. Zij leren ook genoeg. Niet over het gebit, maar wel over hun toekomstige patiënten. „We volgen wel een vak over tandheelkunde bij kinderen, maar dan komen er in een semester 30 langs. Nu zie je er 300 op een dag.” legt Bode uit.

Nieuws

menu