Hier woont juffrouw Kikkerbil, die ons dit keer vanwege corona het liefst niets geven wil: zo viert Groningen coronaproof Sint-Maarten

Snoep uitdelen op anderhalve meter afstand, veel Juffrouw Kikkerbillen en in zo klein mogelijke groepjes op pad. Hoe vieren inwoners van Groningen en Drenthe dit jaar coronaproof het Sint-Maartenfeest?

Leerlingen uit groep 6 van OBS De Tiggeldobbe in Winsum leggen de laatste hand aan hun zelf geknutselde lampion. Sint-Maarten verloopt vanwege het coronavirus een beetje anders dit jaar.

Leerlingen uit groep 6 van OBS De Tiggeldobbe in Winsum leggen de laatste hand aan hun zelf geknutselde lampion. Sint-Maarten verloopt vanwege het coronavirus een beetje anders dit jaar. Foto: Reyer Boxem

Door weer en wind stiefelen kinderen elk jaar op 11 november met hun zelfgemaakte lampionnen door de straten. Ze zingen hun keeltjes schor met teksten als ‘Mien lutje lanteern’, ‘Kip Kap Kogel’ en ‘Sint-Maarten, Sint-Maarten, de koeien hebben staarten’ en in ruil daarvoor krijgen ze mandarijntjes, chocola of ander lekkers. Soms doen ze dat in groten getale in winkelstraten, soms in hun dorp of wijk.

Maar dit jaar is alles anders.

Veel winkels doen niet mee aan Sint-Maarten

Stroomt de winkelstraat in Leek normaal gesproken op 11 november vol kindjes met lichtjes die op zoek zijn naar snoep, dit jaar delen de ondernemers geen lekkernijen uit. ,,We hebben besloten geen gezamenlijke viering te organiseren”, zegt Alwin Piest van de Handelsvereniging Leek-Nietap. Ook de burgemeester, die normaal snoep uitdeelt in Leek, blijft thuis. ,,Met posters en via sociale media hebben we de mensen laten weten dat we geen snoep weggeven. Dat kan gewoon niet in deze tijd.”

Ook op andere plekken in de provincie Groningen zien winkeliers en ondernemers er van af om lekkers uit te delen. Winkelcentrum Paddepoel, waar het met name met guur herfstweer op 11 november altijd erg druk is, deelt cadeautasjes uit op scholen in de buurt. Bij de winkeldeur wordt geen snoep uitgedeeld.

In Delfzijl hebben de ondernemers de handen ineengeslagen en met z’n allen snoep ingezameld. Dat gaan ze ook uitdelen op scholen. ,,Er komen normaal wel zo’n vier- of vijfhonderd kinderen naar het centrum van Delfzijl”, zegt Reinier Doornbos van de Handelsvereniging. ,,En vaak komen er ook ouders mee. Dat kan dit jaar gewoon niet.” Ze vonden het sneu om de kinderen niets te geven. Vandaar deze oplossing.

Hier woont juffrouw Kikkerbil

Dan maar op pad in de woonwijken en dorpen? Dat kan, maar kans is wel dat er heel wat Juffrouw Kikkerbillen zijn dit jaar. De Veiligheidsregio Groningen adviseert mensen die in de risicogroep vallen om niet mee te doen en de deur dicht te houden. Inwoners met klachten kunnen beter ook de deur dichthouden en niet meedoen.

Deelde de gemeente Loppersum vorig jaar nog broodjes bockworst, warme chocolademelk en mandarijntjes uit, dit jaar zien ze daar vanwege de omstandigheden van af. Wel verrast de gemeente kinderen met een klein boekenpakket. Ook heeft de gemeente een poster beschikbaar gemaakt die mensen op hun raam of deur kunnen plakken als ze liever niet meedoen aan de festiviteiten.

Wel of geen lampion knutselen op school?

Basisscholen doen ook een duit in het zakje om Sint-Maarten coronaproof te laten verlopen. Sommige scholen hebben besloten geen lampionnen te knutselen en het besluit om wel of niet te lopen aan de ouders te laten.

De leerlingen van Christelijke Basisschool De Hoeksteen in Groningen maken wel een lampion. ,,Het is een mooie creatieve activiteit”, zegt Henrike Janssen van de school. ,,We leren ze ook gewoon de liedjes aan en trakteren in de klas. Normaal gesproken maken we ook een wandeling door de hele school, maar dat doen we dit jaar niet.”

De leraren willen er zoveel mogelijk een gezellig moment van maken. ,,We hebben even gekeken of we misschien naar de Veldspaatflat hiernaast kunnen om daar voor de ouderen te zingen. Maar dat doen we toch maar niet.”

Openbare Basisschool De Tiggeldobbe in Winsum brengt normaal gesproken een bezoek aan verpleeghuis de Twaalf Hoven in de buurt om daar een liedje te zingen. ,,Dat doen we dit jaar ook”, zegt directeur Jaap Rosema, ,,Maar we blijven buiten en zingen voor het raam. De ouderen vinden het ieder jaar zo leuk dat we langskomen. En de kinderen ook.”

‘Afstand houden en mensen die niet meedoen, houden de deur dicht’

Morris (6) en Julius (11), de twee zonen van Gera Meijer uit Groningen, hebben er in ieder geval zin in. Ze weten precies hoe het werkt: afstand houden en mensen die niet mee willen doen, doen de deur niet open. ,,Wat mij betreft kunnen ze gewoon een rondje in de buurt doen”, zegt Meijer. ,,Aanbellen en dan twee meter naar achteren. Het is aan de mensen die opendoen hoe ze het snoep willen geven. Misschien gooien ze het, of ze gebruiken een hengel.”

Ze hebben nog geen speciale coronaliedjes geleerd voor Sint-Maarten. ,,Maar ik hoorde ze er al wel grapjes over maken gisteravond. Dus wie weet wat ze nog verzinnen.”

Er zijn ook ouders die er nog niet zeker van zijn of ze gaan lopen. „Ik twijfel nog”, zegt een moeder uit Vinkhuizen. „Misschien laat ik mijn zoontje van 2 jaar wel gewoon snoepjes bij de deur uitdelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu