Historisch Archief Midden-Groningen digitaal toegankelijk

Teade Smedes van het gemeentearchief Hoogezand-Sappemeer.

De historische archieven van de gemeenten die zijn opgegaan in Midden-Groningen zijn via een nieuwe site digitaal te raadplegen.

De start van de gemeente Midden-Groningen gaat uiteraard niet onopgemerkt voorbij aan de drie afzonderlijke gemeentearchieven van Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde.

,,Met ingang van dit jaar is sprake van één grote gemeente Midden-Groningen en één, al even fors gemeentelijk archief: het Historisch Archief Midden-Groningen’’, zegt Taede Smedes, medewerker van het historisch archief Midden-Groningen.

Duizenden historische bronnen

Smedes is enthousiast over de wat hij noemt ‘digitale doorzoekbaarheid’ van duizenden historische bronnen. Met de nieuwe website heeft het Historisch Archief online één gezicht naar buiten. ,,De heldere navigatie en frisse, moderne vormgeving sluiten aan bij Midden-Groningen’’, vindt Smedes. ,,Iedereen kan zijn weg vinden naar informatie met betrekking tot het omvangrijke erfgoed van de gemeente.’’

Opvallend aan de website – historischarchief.midden-groningen.nl – is de mogelijkheid om zelf in de verschillende collecties op onderzoek uit te gaan. Vanuit de startpagina wordt direct en met grote snelheid informatie uit de drie collecties opgehaald.

Uniek voor de provincie

Volgens Smedes is de site van het Historisch Archief Midden-Groningen ook goed te gebruiken op mobiele telefoon en tablet. ,,Uniek voor de provincie’’, noemt hij de mogelijkheid om kranten en raadsnotulen online te doorzoeken.

De originele, papieren bronnen zijn vooralsnog in de studieruimtes in de oude gemeentehuizen op locatie te raadplegen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu