Historische kanonnen terug in Aduarderzijl

Dijkgraaf Bert Middel (rechts) stelt de kanonnen in gebruik. Foto DvhN

Twee historische kanonnen zijn teruggeplaatst bij het voormalige waarhuis in Aduarderzijl.

Onder grote belangstelling werden de kanonnen zondagmiddag ingewijd door dijkgraaf Bert Middel van waterschap Noorderzijlvest. Hij deed dat gewapend met een lontstok, om er geruststellend bij te zeggen: ,,Nee hoor, de kanonnen zijn niet geladen.’’

Feestelijk

Gelijktijdig werd deze middag feestelijk stilgestaan bij de eenwording van het Middag-Humsterland. Dit nationaal landschap, nu nog verdeeld over de gemeenten Winsum en Zuidhorn, gaat bij de herindeling per januari 2019 over naar de nieuwe gemeente Westerkwartier.

Dijkgraaf Middel, oud-inwoner van Zuidhorn, zei blij te zijn met deze rechtzetting van, wat hij noemde, een historische blunder die werd gemaakt bij de herindeling in 1990.

Muziek

Voorafgaand aan de inwijding van de kanonnen voerden leden van de rederijkerskamer Iovivat uit Garnwerd een historische tafereel op, waarbij oorlogkanonniers uit Middag en uit Humsterland tegen elkaar ten strijde trokken. De abt van Aduard moest opdraven om de strijdende partijen in het gareel te houden. Muziekgezelschap Eendracht uit Eenrum, dat ruim tweehonderd jaar bestaat, luisterde de openingsplechtigheid muzikaal op.

Later op de middag volgde een concert door ensemble André Heuvelman en mezzosopraan Karin Strobos. De feestelijkheden rond de eenwording van Middag-Humsterland werden bijgewoond door locoburgemeester Bert Nederveen van Zuidhorn. Het college van B en W van Winsum liet verstek gaan.

Nieuws

menu