Groningse raad gaat 'buurten' bij provincie tijdens operatie Stadhuis

Het inpakken is begonnen: het Groningse Stadhuis gaat twee jaar dicht voor een grote verbouwing. Ook alle kunstwerken, zoals Otto Eerelmans 'Stedenmaagd' (volgende foto), gaan in de opslag. Foto: Peter Wassing

Ook de provincie springt in de bres bij de komende verbouwing van het Stadhuis aan de Grote Markt. De Groningse gemeenteraad steekt straks één keer per maand over naar het Martinikerkhof om te vergaderen.

Woensdag wordt een historische dag voor de Groningse gemeenteraad. De stadspolitiek beleeft dan zijn voorlopig laatste vergadering aan de Grote Markt sinds de opening van het Stadhuis in 1810.

Versleten Rijksmonument gaat twee jaar op slot

Het versleten Rijksmonument gaat twee jaar op slot voor een grootscheepse verbouwing. Burgemeester, wethouders en de raad verhuizen tot 2022 naar het tijdelijke raadhuis aan de Radesingel. Maar dat is te klein om naast de kleinere raadscommissies ook de maandelijkse raadsvergadering te bergen.

En dus brengt de provincie Groningen uitkomst. Traditioneel zijn Grote Markt en Martinikerkhof werelden van verschil, maar nu wordt de Topweerzaal in het provinciehuis klaar gestoomd om eens per maand de gemeenteraad te ontvangen. In het oude conservatorium aan de Radesingel dat vorig jaar voor bijna 2 miljoen is verbouwd tot tijdelijk raadhuis, is geen zaal groot genoeg voor de raad om met alle 45 leden tegelijk te discussiëren.

Verhuiswagens rijden af en aan in voorjaarsvakantie

Dat geeft nog een extra dimensie aan een toch al omvangrijke operatie, zegt Robert Scholte, projectleider van de ‘grote trek’ naar de Radesingel. Die moet merendeels in de voorjaarsvakantie zijn beslag krijgen. Vanaf maandag 17 februari rijden de verhuiswagens voor om het college van B & W met staf en bodes te verhuizen: in totaal al een mannetje of dertig man. En dan moeten ook nog alle twaalf raadsfracties over. Vijf dagen lang zijn minimaal vijf ritten per dag nodig om alles en iedereen op zijn plek te krijgen.

Ook Eerelmans Paardenkeuring moet van entreehal naar opslag

De imposante kunstcollectie in het Stadhuis is nog een verhaal apart, zegt Scholte. Slechts een klein deel van de in totaal 144 schilderijen, beelden en antiekstukken gaat mee naar de Radesingel. Maar het overgrote merendeel wordt door gespecialiseerd kunstverhuizer Hizkia van Kralingen ingepakt in kratten en opgeslagen in eigen depot in Den Haag. Ook Otto Eerelmans iconische schilderij De Paardenkeuring verhuist na een eeuw van zijn plek in de entreehal van het Stadhuis naar de Hofstad.

Inmiddels staat het Stadhuis al vol verhuisdozen en oudpapiercontainers. De een is sneller klaar met sorteren en inpakken dan de ander. Zo heeft oudgediende Jan van den Berg, al meer dan 27 jaar fractie-assistent voor GroenLinks, een enorme klus aan het opschonen van zijn archief op de derde verdieping, waar de fractiekamers zitten. Voor hem is de operatie ook een afscheid van de politiek. Voor hij afzwaait moet hij door al zijn raadsstukken heen. ,,Hij zit al weken tot over zijn oren in de verhuisdozen’’, lacht fractievoorzitter Mirjam Wijnja.

Verhuizing geleid als een militaire operatie

De verhuizing steekt in elkaar als een militaire operatie want ook als alles over is, valt er volgens Scholte nog heel wat werk te verzetten aan de Radesingel. En er is een strakke deadline: op 4 maart staat de eerste commissievergadering op de agenda. Dan moet de eerste vergaderzaal klaar zijn. Tussendoor komt de raad daarom ook alvast ‘buurten’ aan het Martinikerkhof, voor een ingelaste commissievergadering op 26 februari.

Net als in de tijdelijke raadszaal in het provinciehuis moet er aan de Radesingel nog van alles gebeuren om de raad te ontvangen. Dat loopt van de spreekinstallaties en het systeem om de vergadering te registreren en live uit te zenden via internet tot aan een plek voor de gezamenlijke maaltijd tijdens de gebruikelijke pauze in de vooravond. De tweede commissiezaal is naar verwachting pas begin april klaar.

Politiek draait in tijdelijk raadhuis warm voor nieuwe vergaderwijze

Dan kan de politiek ook parallel vergaderen in twee commissies tegelijk. De Groningse raad gaat daar de komende maanden al mee werken, in aanloop naar de nieuwe vergaderwijze vanaf mei. Daarbij maken de commissies plaats voor een Politieke Markt met meerdere thema-gewijze vergadersessies tegelijk waarvoor ook inwoners onderwerpen kunnen aandragen.

Ook de 19,5 miljoen verbouwing van het Stadhuis is toegesneden op dat nieuwe vergaderregime. De raadzaal verhuist straks naar de derde verdieping en op de begane grond komt onder meer een nieuwe Burgerzaal met entree vanaf de Grote Markt. Daar kunnen politiek en burgers elkaar straks ontmoeten of verbaal de degens kruisen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu