Historische opname ontdekt van Samuel van Houten: zie de Groninger politicus hier op bewegend beeld

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft een historisch filmfragment ontdekt van de Groninger politicus Samuel van Houten, de man die in 1873 het beroemde Kinderwetje van Van Houten indiende.

Het gaat om een fragment van 13 seconden uit het Polygoon bioscoopjournaal 'Hollands Nieuws' van 21 mei 1932. Samuel van Houten (1837-1930) is te zien terwijl hij in een boek bladert. Mogelijk zijn de journaalbeelden gemaakt ter ere van het vijftigjarig bestaan van zijn kinderwet.

Beeldbepalende figuur

De Groningse historicus Coen Brummer, die een biografie schrijft over Van Houten, ontdekte de beelden: ,,Van Houten was een beeldbepalende figuur in onze politieke geschiedenis. Het is geweldig dat we daar nu ook bewegend beeld bij hebben.”

Kinderarbeid

De Groninger politicus Van Houten dankt zijn faam aan de Kinderwet die in 1873 indiende. De wet verbood kinderarbeid in fabrieken voor kinderen onder de 12 jaar.

Van Houten bleef daarna nog 20 jaar lid van de Tweede Kamer, waarna hij minister van binnenlandse zaken werd. Ook was hij nog enkele jaren lid van de Eerste Kamer. In 1921 kreeg hij een eredoctoraat van de universiteit in Groningen. Van Houten overleed in 1930 op 93-jarige leeftijd.

Coen Brummer

Brummer is als promovendus verbonden aan het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij werkt aan een biografie van Van Houten. Tevens is hij werkzaam als directeur van de Mr. Hans van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu