Historische treinwagons op transport

Historische treinwagons op transport

Bijzondere transporten vinden deze week plaats tussen het Duitse Braunschweig en Noordhorn.

Bijzondere transporten vinden deze week plaats tussen het Duitse Braunschweig en Noordhorn.

Voor de vierde maal op rij eindigde het zware transport donderdagmiddag omstreeks half vier op bedrijventerrein Mokkenburg in Noordhorn. Daar arriveerde een 13 meter lange en 20 ton wegende treinwagon die dateert uit 1934. Volgens voorzitter Klaas Smit van de Marrumer IJzeren Spoorwegmaatschappij deden de vier historische treinen tot 2012 nog dienst op een spoortraject in Duitsland.

Smit is eigenaar van een grote bedrijfshal aan de Industrieweg op Mokkenburg. Daarin staan de vier historische wagons nu op een rij om door vrijwilligers van de Friese spoorwegmaatschappij te worden opgeknapt. Smit verwacht dat de klus tot de zomer gaat duren. Hoewel de voertuigen rijklaar worden gemaakt, is het niet de bedoeling dat het materieel ook al weer gaat rijden.

Als de wagons zijn gerestaureerd, worden ze naar het treinstation in het Friese Marrum gereden. Daar worden ze geplaatst op het spoor dat in het verleden onderdeel uitmaakte van de lijn die in gebruik was bij het vermaarde Dokkumer Lokaaltje. Volgens Smit worden pogingen ondernomen om deze beroemde spoorlijn nieuw leven in te blazen.

De treinwagons uit Braunschweig krijgen in Marrum een ‘tweede leven' als bed&breakfast. Hiertoe worden de zitbanken in de trein gesloopt. ,,Vanuit de wanden kunnen de bedden straks worden uitgeklapt'', zegt Smit. Iedere wagon biedt in beginsel slaapplaats aan tien personen. Bij het station in Marrum staan sinds oktober al twee historische treinwagons die dienst doen als pannenkoekrestaurant. Eerder werden stationsgebouw en perrons ter plaatse opgeknapt.

,,We hebben overwogen de vier wagons die nu over de weg naar Noordhorn zijn vervoerd, met een locomotief over het spoor naar hier te laten rijden. Iedere kilometer vergde vier liter diesel. Dat werd te kostbaar'', zegt Smit die als ondernemer actief is bij het opknappen van industrieel erfgoed.

Op de foto: De vierde, groen uitgeslagen treinwagon arriveert in Noordhorn. Foto: Geert Job Sevink

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu