Hittegolf op komst? Zo houden we het hoofd koel

Weermannen waarschuwen voor een hittegolf. Foto: Archief DvhN

Een sterke zonkracht en hoge temperaturen. O moeder, wat is het heet. Weermannen waarschuwen voor een hittegolf. Wat te doen? Vijf vragen en antwoorden over het warme juniweer.

Wanneer is er sprake van een hittegolf?

Voor een hittegolf zijn vijf achtereenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger nodig, waarvan het op drie dagen warmer is dan 30 graden. Deze temperaturen moeten worden gemeten op het KNMI station in De Bilt.

Donderdag wordt het zeer warm, waarschuwen de weermannen. In het zuiden is lokaal een temperatuur van 36 graden mogelijk.

De kans op een officiële hittegolf is trouwens klein. In De Bilt wordt verwacht dat de thermometer niet drie dagen lang boven de 30 graden komt. In het noorden is de kans nog kleiner want dinsdag en woensdag wordt het door een noordenwind met 21 tot 24 graden tijdelijk minder warm.

Wat bedoelen ze eigenlijk met zonkracht?

De zon staat deze tijd van het jaar op zijn hoogste punt boven Nederland. Dit betekent dat de zonkracht hoog is als er geen bewolking is. De UV-index is deze dagen rond 8.

Omdat de ozonlaag boven Nederland momenteel ook wat dunner is, is er al een paar keer een zonkracht van boven de 8 gemeten. Bij een dergelijk hoge zonkracht kan een onbeschermde huid makkelijk verbranden.

De zonkracht is het sterkst tussen 12 en 16 uur. Bescherm de huid met kleding of zonnebrandcrème, is daarom het devies.

Hoe zeldzaam is een regionale hittegolf in juni?

Regionale hittegolven komen vaker voor in juni. In het zuiden gebeurde dit deze eeuw al vier keer. Gemiddeld komt een juni-hittegolf in Brabant en Limburg tegenwoordig ongeveer eens per vijf jaar voor. Een landelijke hittegolf in juni is wel zeldzaam. Alleen in 1941, 1976 en 2005 kwam het in De Bilt tot een hittegolf. In het extreem droge jaar 1976 duurde de hittegolf van juni maar liefst 17 dagen, de langste hittegolf ooit gemeten.

Waarom is het in de stad warmer dan daarbuiten?

In steden kan de temperatuur veel hoger zijn dan daarbuiten. Dit effect staat bekend als het ’stedelijk warmte-eiland’ of ‘urban heat island’.

Dit komt omdat er in steden sprake is van aaneengesloten of gestapelde woningbouw met veel beton en steen. Open ruimte, groen en water ontbreekt zodat er amper verkoeling kan worden gevonden.

Overdag en ’s nachts kunnen de temperaturen in steden meer dan vijf graden hoger zijn dan daarbuiten.

Wat te doen bij aanhoudende hitte?

De hitte kan een gezondheidsrisico opleveren voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Zij kunnen last krijgen van vermoeidheid, concentratieproblemen of benauwdheid. Het CBS heeft berekend dat in 2010, tijdens de laatste periode van aanhoudend warm weer, naar schatting 500 mensen meer zijn overleden dan normaal.

Mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen en kinderen zijn kwetsbaar omdat zij niet altijd de noodzakelijke maatregelen kunnen nemen. Om het hoofd koel te houden moet er voldoende water gedronken worden, zorg voor verkoeling en houdt ook de woning koel. Neem een flesje water mee als u op pad gaat.

Ook een belangrijke tip: Vermijd lichamelijke inspanning tijdens de warmste periode van de dag, zo tussen 12 en 16 uur. Scholen bepalen trouwens zelf of ze overgaan tot een tropenrooster. Hier bestaan geen regels voor.

Nieuws

menu