Hoe Aletta Jacobs de wereld over gaat

Miljoenen gebruikers van Google zien donderdag een afbeelding Aletta Jacobs verschijnen op de startpagina. Woordvoerster Cindy Penders van Google Benelux weet waarom. Vijf vragen.

Waarom is en hoe lang blijft Aletta Jacobs te zien?

Om te beginnen. Zo’n afbeelding heet een Doodle en is te zien op de startpagina van Google. De keuze voor een illustratie van Aletta Jacobs, op 9 februari 1854 geboren in Sappemeer, heeft te maken met het feit dat het vrouwenkiesrecht honderd jaar bestaat in Nederland. Aletta Jacobs was in 1870 de eerste Nederlandse vrouw werd toegelaten aan de HBS. Ze werd de eerste vrouwelijke arts in Nederland en bovendien voorvechtster van vrouwenemancipatie. Google toont de Doodle van Aletta Jacobs de hele dag, in dertien landen waaronder Nederland.

Over welke andere landen hebben we het dan zoal?

In elk geval landen over de hele wereld. Behalve Europese landen zoals Spanje, Zweden en Polen ook ‘ver weg’ landen zoals Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Woordvoerster Cindy Penders van Google Benelux laat weten dat landen kunnen aangeven of ze mee willen doen.

Hoe kiest Google zijn Doodles?

Voor het logo probeert Google maatschappelijke onderwerpen te kiezen. Speciale dagen worden bijgehouden en daaromheen worden keuzes gemaakt. Vorig jaar bijvoorbeeld was Antoni van Leeuwenhoek, de uitvinder van de microscoop en grondlegger van de microbiologie, te zien op zijn geboortedag. Maar er wordt ook dikwijls gekozen om aan te haken bij grote evenementen. Zo wordt net als voorgaande jaren zonder twijfel iets gedaan met Koningsdag, staat nu al vast.

Wat is het effect van de illustraties?

De ervaring leert, weet Penders, dat Doodles altijd leiden tot veel extra zoekopdrachten en aandacht voor het specifieke onderwerp.

Wat wordt de volgende Doodle die te zien is voor de Nederlandse Google-gebruiker?

Daarover laat Google nog niets los. Penders houdt zich op de vlakte en zegt dat dat nog even een verrassing blijft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu