Hoe Wubbo Ockels figureert in muzikale ode aan Groningen van Henk Wijngaard en Bernardine Waterloo

Voegt Henk Wijngaard met zijn duet met Bernardine een gouden plaat toe aan zijn verzameling? Foto: Roelof van Dalen

Henk Wijngaard en Bernardine Waterloo brengen met de net verschenen single Mijn Groningen een muzikale ode aan stad en provincie Groningen. Een ervaring van ruimtevaarder Wubbo Ockels is subtiel in het lied verwerkt.

,,Ik kan niet zeggen of het waar is of niet, maar het schijnt dat je vanuit de ruimte Groningen ziet".

Aan het eind van het lied Mijn Groningen - een loflied op al het moois dat stad en provincie te bieden hebben - stelt Wijngaard met praatstem dat de Martinistad vanuit de ruimte te zien is. Hij kan dat niet met stelligheid beweren, maar hij zat jaren geleden naast Wubbo Ockels, en die kon dat wel.

Keuring met Wubbo Ockels

,,Ik heb een vliegbrevet en voor de jaarlijkse vliegtechnische keuring moest ik naar Soesterberg. Daar zat ik naast Wubbo Ockels, die gekeurd moest worden voor zijn vliegbewijs. We kwamen aan de praat over de stad Groningen. Wubbo zei: 'Ik heb iets gezien wat jij nooit zult zien'."

Wijngaard vertelt dat hij opnieuw kippenvel krijgt, als hij aan de anekdote denkt. ,, Wubbo zei: 'ik heb Groningen vanuit de ruimte gezien. Ik was er even stil van. Toen zei ik: Wat een geweldig gevoel moet dat zijn geweest."

Tekstschrijver Kevin Paré heeft de ontmoeting tussen Wijngaard en Ockels verwerkt in het lied Mijn Groningen, dat Henk Wijngaard zingt met Bernardine Waterloo. Wijngaard: ,,De stad is van ons allemaal. Ik ben er geboren, ik heb er als jongen gespeeld, ik heb er muziek gemaakt... Ik ben trots op Groningen."

Groningen is als Keulen en Maastricht

Als jongen woonde Wijngaard in de binnenstad. ,,Mijn tante had er een bedrijf, mijn moeder werkte er. Ik vond het er prachtig." Later maakte hij muziek met muzikanten die bijna allemaal uit de stad kwamen. ,,De Crackers, Mood and Fun en William W. Dat waren de trio's die overal konden optreden omdat ze alles konden spelen. Ik hoor de dames 's nachts nog schreeuwen om Du van Peter Maffay. Dat was toen een hit. Wat doe? reageerden we dan."

Wat ik in verre landen zocht en daar niet vinden mocht, dat vind ik in Groningen

Wijngaard vergelijkt Groningen met steden als Keulen en Maastricht. ,,Keulen is geen Duitse stad. De binnenstad daar heeft de sfeer van het Vrijthof in Maastricht. Nou, Groningen heeft wel vier van dat soort plekken."

 

Wijngaard werd door Harry Waterloo, de echtgenoot van Bernardine, benaderd om het nummer te zingen. ,,Het is een nummer dat de sfeer van de stad en de provincie precies weergeeft." Wijngaard wil het lied trouwens niet te vaak horen. ,,Nee, het nummer heeft iets... Dat nestelt zich tussen je oren en zit dan meteen drie dagen in mijn hoofd."

Duet staat los van de solohits

De vroegere zingende truckchauffeur vindt dat het duet met Bernardine los staat van zijn sololoopbaan die hits opleverde met onder meer Met de vlam in de pijp en de Sneeuwwitte Bruidsjurk.

,,Ik heb het gedaan voor Harry en Bernardine. Het zijn hardwerkende mensen. Bernardine proeft graag van het muziekwereldje. Ze doen leuke dingen en wie weet levert het voor mij nog wat op. Er wordt al enthousiast op het lied gereageerd door radiostations."

Wijngaard (74) durft niet te zeggen of en wanneer er een einde komt aan de reeks liedjes, platen en optredens. ,,Dat maak ik niet uit. Dat maakt het publiek uit. Vorig jaar trad ik ergens op. Er zaten drie jonge meisjes vooraan in de zaal. Na de Sneeuwwitte Bruidsjurk zong ik Beun de Beunhaas (een single uit 1993). Ze zongen het letterlijk mee. Na afloop vroeg ik die meisjes hoe ze dat lied kenden. Ze vertelden dat ze mijn hele repertoire kenden. Nou, als zij me wilen zien, dan moet ik nog wel tien jaar verder voor ze flauw van me zijn."

Henk Wijngaard en Bernardine brengen het nummer samen ten gehore tijdens de Waterlooshow in Huize Maas in Groningen op woensdag 28 oktober.

Luister hieronder naar het lied Mijn Groningen van Henk Wijngaard en Bernardine:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu