Hoe de Oosterparkrellen en Koen Schuiling burgemeester Hans Ouwerkerk van Groningen fataal werden: 'Eén keer iets niet gezien'

De nasleep van de Oosterparkrellen kostte burgemeester Hans Ouwerkerk van Groningen 25 jaar geleden zijn kop. Niemand minder dan Koen Schuiling, de burgervader van nu, bepaalde zijn lot.

Burgemeester Hans Ouwerkerk van Groningen kondigt zijn afscheid aan in het stadhuis. Hij wordt geflankeerd door locoburgemeester Willem Smink (l) en gemeentesecretaris Arie Wink.

Burgemeester Hans Ouwerkerk van Groningen kondigt zijn afscheid aan in het stadhuis. Hij wordt geflankeerd door locoburgemeester Willem Smink (l) en gemeentesecretaris Arie Wink. Foto: Archief Jan Zeeman

Het is de avond van 28 januari 1998. De raadszaal van het Groninger stadhuis is een mediacircus. Landelijke cameraploegen verdringen zich voor de deur. Fotografen vechten om de gunstigste posities. De Grote Markt is even het middelpunt van Nederland. Iedereen wil weten of Hans Ouwerkerk na deze avond nog steeds burgemeester van Groningen is.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's