Hoe de nieuwe gemeente Eemsdelta de strijd om de Eemshaven verloor

Inwoners van Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 18 november naar de stembus om Eemsdelta aan een gemeenteraad te helpen. Hoe verliep de weg naar de vorming van de nieuwe gemeente? Vandaag: deel 1 van een korte serie.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Delfzijl in januari 2015 maakte de toenmalige burgemeester Emme Groot in een ‘speelgoedauto’ op het podium reclame voor de vorming van een supergemeente van 100.000 inwoners in Noord-Groningen. Die actie werd hem in de havenstad niet in dank afgenomen.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Delfzijl in januari 2015 maakte de toenmalige burgemeester Emme Groot in een ‘speelgoedauto’ op het podium reclame voor de vorming van een supergemeente van 100.000 inwoners in Noord-Groningen. Die actie werd hem in de havenstad niet in dank afgenomen. Foto: Archief DVHN

Meer dan tien jaar is gebakkeleid over de gemeentelijke herindeling in Noord-Groningen. Wethouder Jan Menninga (Fractie 2014) van Delfzijl vindt dat de discussie veel te lang is gedomineerd door burgemeesters van zeven gemeenten die onderling met elkaar overhoop lagen ook nog. Gemeenten als Eemsmond en Winsum wilden lange tijd helemaal niks weten van herindeling. Zij opteerden voor een blijvende zelfstandigheid.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's