De eerste bouwmeester van Madurodam kwam uit Groningen. Siebe Jan Bouma was stadsarchitect van Groningen en ook daar kun je nog veel van zijn werk zien

Hij begon als timmerman, schopte het later tot stadsarchitect van Groningen en werd uiteindelijk ook nog bouwmeester van Madurodam. Siebe Jan Bouma (1899-1959) probeerde met ijver en keihard werken alles uit het leven te halen. Vandaag 62 jaar geleden kwam een plotseling einde aan dat leven, maar Bouma heeft overal in Nederland zijn sporen achtergelaten.

De allereerste bezoekers in de miniatuurstad Madurodam op 17 oktober 1951. In de zomer van 1952 wordt het stadje officieel geopend.

De allereerste bezoekers in de miniatuurstad Madurodam op 17 oktober 1951. In de zomer van 1952 wordt het stadje officieel geopend. Foto: ANP

Het moet een stad worden die in alles typisch Nederland is. Een stad die het verhaal van de vaderlandse historie vertelt, maar ook de moderniteit van de twintigste eeuw uitstraalt. Met dat in gedachten begint ‘bouwmeester’ Siebe Jan Bouma te werken aan de eerste schetsen van wat Madurodam moet gaan worden. Bouma heeft de opdracht gekregen om een miniatuurstad te ontwerpen en stort zich - zoals altijd - vol overgave op zijn taak. Madurodam wordt een sprookje afkomstig uit zijn verbeelding.

Nieuws

menu