Hoe houden we het rustig in het park, winkelcentra en op het strand? (Zonder alles af te sluiten)

Zo zag recreatieplas 't Nije Hemelriek er tijdens Hemelvaart uit. Foto: Van Oost Media

Prachtig zonnig weer en een collectieve vrije dag zorgden donderdag voor grote drukte in de parken en op de stranden. Op sommige plekken kwamen zelfs zoveel mensen samen, dat volgens het Veiligheidsberaad ons een zomer vol beperkingen te wachten staat om alles in goede banen te leiden.

,,Als mensen niet snappen dat ze niet allemaal tegelijk naar dezelfde stranden, plassen en winkelcentra kunnen, dan krijgen we een zomer vol beperkingen”, stelde woensdagavond Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, de overkoepelende organisatie voor de Veiligheidsregio’s.

In het Noorderplantsoen in Groningen werden bezoekers donderdagmiddag opgeroepen om weg te gaan. In Gelderland gingen verschillende zwemstrandjes dicht. Ook in de Prinsentuin in Leeuwarden was het veel te druk maar bleef het uiteindelijk bij een formele waarschuwing voor verschillende groepen jongeren.

Parken en stranden sluiten om te voorkomen dat er grote groepen mensen samenkomen, is voor veel lokale overheden een te rigoureuze ingreep. Welke oplossingen zijn er wel om de rust te bewaren?

Ruimte boeken op het strand

Hoe zorg je dat niet iedereen tegelijkertijd naar het strand gaat? In Italië denken ze aan een oplossing van technologische aard: reserveer voor je naar het strand gaat een dagdeel via een app. Op die manier beperk je het aantal mensen dat op het strand kan zijn, want vol is vol. Door parasols op ruime afstand te zetten en strandgangers polsbandjes te laten dragen die hen waarschuwen als ze te dichtbij anderen komen, zou het mogelijk moeten zijn om ook op het zand de anderhalve meter afstand te bewaren. Vraag is echter of ruimte reserveren op het strand in Nederland een optie is. Italië kent in tegenstelling tot Nederland veel privéstranden waar bezoekers een toegangskaart voor moeten kopen.

Verboden te zitten

Het is een maatregel in de Amerikaanse staat New Jersey die de wenkbrauwen deed fronsen: je mag wel op het strand lopen maar niet gaan zitten. Dat klinkt tegenstrijdig maar het idee erachter is dat mensen voor een strandwandeling, of een wandeling in het park, korter op een en dezelfde plek zijn. En dus krijgen zonaanbidders aan de Jerseyshore een prent als ze hun handdoekje uitspreiden.

Maak het park groter

Als meer mensen naar het park willen omdat er weinig andere plekken in de buurt zijn waar je buiten kan recreëren waarom maak je het park dan niet groter? In onder meer New York en Minneapolis zijn parken tijdelijk groter gemaakt door straten rondom ook tot voetgangersgebied te verklaren. Dat kon probleemloos, doordat mensen meer thuis blijven, rijden er een stuk minder auto’s op straat.

Pas de ruimte aan

Heel Nederland ligt ondertussen vol lijnen en stippen om aan te geven waar je moet staan om anderhalve meter afstand te houden. Om drukte in het park te voorkomen tekende Rotterdam cirkels op het gras waarbinnen mensen mogen gaan zitten met inachtneming van de regels zoals met niet meer dan twee tenzij je samen een huishouden vormt. Of de maatregelen effectief zijn, is de vraag. Ook in Rotterdam was het donderdag te druk in het publieke groen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu