Hoe komt het dat overal een dikke laag eendenkroos is (en wat voor gevolgen heeft dat?)

Een dikke laag eendekroos bij het Groninger Museum. Foto: Sikkom

Het Verbindingskanaal voor het Hoofdstation in Groningen oogt als een groene snelweg in plaats van een gracht. Dat geldt ook voor het Hoornsediep en veel andere plekken. Hoe komt dat?

De dikke laag kroos ziet er bijzonder uit. Er drijft van alles op, het groeit gestaag door en vanuit het Hoorsnediep komt er steeds meer kroos bij. Dat wordt met de stroming meegenomen richting Oosterhaven.

Volgens waterschap Hunze en Aa’s komt de enorme groei aan kroos omdat de omstandigheden perfect zijn. Het is lange tijd warm, droog en zonnig geweest.

Ideale omstandigheden

Daarnaast moet er veel voeding in het water zitten, denk aan rotte planten of rioolwater dat in het oppervlaktewater is beland. En dan kan het snel gaan, weet ook Theo Elzenga (hoogleraar ecofysiologie van planten aan de RUG).

Volgens Elzenga is er geen enkele andere plant die zo hard groeit als de omstandigheden juist zijn. ,,Als er op een dag tien vierkante centimeter kroos ligt, is dat de volgende dag vijftien vierkante centimeter en dan steeds rente op rente op rente. Zeker met deze temperatuur en veel zonlicht gaat het hard. En er moet veel voeding in het water zitten door rotte planten of doordat er rioolwater in het oppervlaktewater is beland.’’

Ingrijpen

Het waterschap houdt de situatie nauwlettend in de gaten. ,,Zodra er overlast ontstaat voor omwonenden of de waterkwaliteit onder druk komt te staan, grijpen we in”, vertelt de woordvoerder.

De dikke laag kroos is funest is voor de lichtinval. Daardoor kunnen waterplanten afsterven. Daarnaast komt er door de dikke drab minder zuurstof in het water, wat weer uiterst slecht is voor vissen en andere organismen.

Probleem is echter dat het erg lastig is om het kroos te verwijderen. Je haalt een schep kroos weg, maar ondertussen groeit het aan de andere kant net zo hard weer aan. ,,We kunnen ervoor zorgen dat er meer doorstroming in het water is, daardoor ontstaan wakken en gaten in het kroos”, meldt de woordvoerder van het waterschap. ,,Maar het is vooral wachten op regen, dan is het zo weer weg.”

Nieuws

Meest gelezen

menu