Hoe krijg je scholieren Veenkoloniën in beweging? Een digitale munt: de healthcoin

Vijf middelbare scholen in de Drents-Groningse Veenkoloniën gaan digitale munten uitdelen aan leerlingen die gezond gedrag vertonen.

Met een app op hun telefoon wordt bijgehouden of ze sporten of op een andere manier goed bezig zijn met hun gezondheid. Daarmee kunnen ze zogeheten health coins verzamelen waarmee ze korting krijgen op een bootcamp, een middag paintballen, een escaperoom, hotelovernachting of sportkleding.

Het is een initiatief van het programma Kans voor de Veenkoloniën, dat 10 miljoen euro van het Rijk heeft gekregen om de gezondheid van inwoners van elf gemeenten in de Veenkoloniën te verbeteren. Het wordt uitgevoerd door het bedrijf Healthcoin. Titel van de campagne is ‘Gezond Verdiend; let’s GO!’.

Directe beloning

Er doen vooralsnog vijf scholen met 3500 leerlingen aan mee, maar meer zijn welkom. Directeur Eric Lippold van de Nieuwe Veste in Coevorden zegt: ,,We doen er als school al van alles aan om jongeren inzicht te geven in gezond gedrag, met dit initiatief kunnen we onze inspanningen versterken op een manier die de jongeren aanspreekt: directe beloningen via de smartphone.”

Zonder inspanning school

Paulien Hietbrink van Noorderpoort Stadskanaal vervolgt: ,,Het aantrekkelijke van dit initiatief is dat het zonder extra inspanning vanuit de school ingezet kan worden doordat de studenten elkaar kunnen uitnodigen om deel te nemen. Dit digitale initiatief past bij de gezonde omgeving, ons gezonde schoolplein en de sportruimte waarin onze jongeren kunnen bewegen.”

Marcel Leegte van Ubbo Emmius Stadskanaal vult aan: ,,Wij helpen bij de verspreiding van de activatiecodes en gaan uiteraard wel kijken hoe we er met onze docenten zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan kunnen geven.”

Nieuws

menu