Hoe maak je van een standaard IKEA meubel een pareltje voor je woning? Deze mensen laten zien hoe ze dat doen

Zo’n beetje iedereen heeft wel een Billy of een Ivar in huis. Dat maakt de meubels van IKEA wel erg doorsnee. Met een likje verf of nieuwe pootjes eronder maak je het meer van jezelf. Ideeën genoeg om je standaard meubel te pimpen tot een unieke aanwinst.

Een tv-meubel, gemaakt van een Ikea-kast

Een tv-meubel, gemaakt van een Ikea-kast

Je hoeft maar te googelen op ‘IKEA hacks’ en er gaat een wereld voor je open. Duizenden voorbeelden van IKEA- producten die zijn gebruikt om er iets anders van te maken. Het resultaat combineert het beste van twee werelden: de budgetvriendelijkheid van het Zweedse woonwarenhuis, met de originaliteit van een eigen design.

Sommige slimme ingrepen zijn simpel, zoals de toevoeging van een bepaald ornament waardoor iets net wat beter in je interieur past. Een standaard Ivar-kast die je zelf voorziet van nieuwe stalen pootjes en opvallende handvatten.

Het houten Duktig- speelgoedkeukentje – dat bij het gros van de gezinnen in de woonkamer staat – kun je hipper maken met een marmerachtig aanrecht en zwarte kranen, net zoals de grotemensenkeuken in huis. Andere hacks zijn uitgebreider en vereisen de nodige vaardigheid en wat gereedschap, zoals een boor of een decoupeerzaag.

Fenomeen

De mogelijkheden zijn bijna oneindig. Als je dan toch aan het googelen bent, kom je ongetwijfeld terecht op de website ikeahackers.net, die misschien wel is aan te wijzen als uitvinder van dit fenomeen. De Maleisische Jules Yap startte de site in 2013. Acht jaar later werkt ze fulltime voor de website die ze zelf omschrijft als een ‘community van gekke IKEA-fans’. Al knutselt Yap niet alle hacks zelf in elkaar.

 

Het zijn bijdrages van hackers over de hele wereld die hun ideeën met een handleiding insturen. Zoals een koffietafel gemaakt van vier houten lectuurbakken (7,99 euro per stuk), ontworpen door een creatieveling uit Singapore. Of een metalen kaasrasp (3,99 euro) die fungeert als lampenkap, een vinding van iemand uit de Verenigde Staten.

Het Zweedse warenhuis verkoopt in alle veertig landen waar het actief is dezelfde producten met dezelfde namen. Wel zo gemakkelijk. Een ander voorbeeld is de accordeonlamp. Dit is een combinatie van het Fräck-wandspiegeltje dat je kunt uittrekken en een clip-on lampje van IKEA. Via twee schroeven maak je het accordeongedeelte vast aan de lamp.

Zolder

Het houten Duktig-speelgoedkeukentje heeft nog meer mogelijkheden waar creatievelingen zich op kunnen uitleven. Kim Mommers (33) uit Maastricht pimpte het keukentje voor haar dochter Pien (2). „We kochten het keukentje ooit voor ons zoontje Puk, maar die deed er niet zoveel mee”, vertelt Kim.

 

„Toen onze dochter Pien oud genoeg ervoor was, haalden we het weer van de zolder. Intussen was het hele kleuren en veel staal. Het witte keukentje stak zo af tegen het gekleurde bloemetjesbehang, dat ik het onder handen heb genomen. Dat idee ontstond vrij impulsief hoor, het is niet zo dat ik eerst naar honderd ideeën op Pinterest heb gezocht.” Op naar Action dus om materialen in te slaan: plakfolie met houtlook, een zwarte spuitbus voor het meubel zelf en goud voor de handgrepen, het wasbakje en de kraan.

Plakfolie

„Eerst demonteerde ik het hele keukentje en in de tuin spoot ik de onderdelen. Bij de plakfolie moet je even handigheid erin krijgen hoe je dit het beste kan plakken, maar als je het eenmaal doorhebt, is het heel simpel. Sommigen verbouwen het hele keukentje en voegen er nog een achterwand aan toe. Dat vond ik niet zo nodig, ik wilde het graag simpel houden met goedkope materialen. Dat vind ik er nou net zo leuk aan: met een klein budget en wat creativiteit kun je iets van jou maken: het functionele persoonlijk maken. Al dat speelgoed van de kinderen in huis hou ik niet tegen, maar het maakt nu veel meer deel uit van ons interieur.”

 Het gaat Kim niet alleen om het resultaat. „Ik ben graag creatief bezig en verander constant wel iets in ons interieur. Met schuurpapier en verf aan de slag gaan voelt voor mij als pure ontspanning.” Er werden meer IKEA-meubels in huis aangepast. De commode werd voorzien van leren riempjes als handgrepen en op de Malm-nachtkastjes kwam een marmerachtig blad, dat eigenlijk gemaakt is van plakfolie. „Als je erop uitgekeken bent, trek je de folie er gewoon weer vanaf. Superhandig!”

Met schuurpapier en verf aan de slag gaan, voelt als pure ontspanning

 

Veelzijdigheid

De bekende Ivar-kast, die zich ook goed leent om aan te passen, heeft een simpel ontwerp en wordt geleverd in onbehandeld grenen. Hout is hip in interieurland, maar ook makkelijk over te schilderen in de perfecte kleur voor jouw woonkamer. Je kunt meerdere kasten aan elkaar ‘plakken’ voor een lange wandkast. Hij is aan de muur te bevestigen zodat hij zweeft, maar met een stel poten – of zelfs wieltjes – eronder kun je hem net een beetje meer van jezelf maken. Voor iedere smaak is er wel een meubelpoot te vinden, bijvoorbeeld op de site prettypegs.com.

 Niet alleen creatieve breinen leven zich uit met deze hacks, ook commerciële zielen zien er iets in. Er doken (web)winkels op met attributen om IKEA-spul te pimpen. Stickers op maat voor het Duktig-speelgoedkeukentje om het van een ander kleurtje te voorzien, maar ook verkopers van meubelpootjes in alle maten en kleuren. Er zijn zelfs zaken die zich toeleggen op frontjes voor de keukenkastjes van de Metod-keuken. Zoals houtmerk.nl, keukenfornten.com, frontz.nl of k14.nl. Ook hiermee kun je bestaande meubels van de multinational pimpen.

De Ivar staat nog op het verlanglijstje van Ellen Heuts- van Heugten (34) uit Beek. „Ons huis staat nu vol, maar als onze dochter Cato (1) straks wat groter is, kunnen we weer losgaan op haar nieuwe slaapkamer”, vertelt Ellen. „Het begint met avondenlang zoeken naar inspiratie op Pinterest en een moodboard maken. Dat hoort bij de voorpret. Daarna natuurlijk verven en de kast voorzien van pootjes en handvatten. Daar heb ik echt lol aan.”

Zweeds design

Bij Ellen en haar man Ralph – die jarenlang op kantoor bij IKEA werkte – staat veel Zweeds design in huis. Ellen: „Hun prijs-kwaliteitverhouding is prima. Zeker de wat ‘duurdere’ spullen, zijn echt heel degelijk. Het ontwerp is goed, alleen soms wat standaard.” Om te voorkomen dat het er thuis uitziet als een catalogus van het concern, combineren ze de meubels met andere items of geven ze er een draai aan. Het creatieve stel maakte bijvoorbeeld een speelhoekje voor dochter Cato met de Småstad-opbergbank en timmerde een houten ombouw voor eromheen. Met een lamp en memobord wordt de speelhoek verder aangekleed.

 „Ik vind het belangrijk dat een speelplek opgaat in de rest van het interieur. Onze stijl is Scandinavisch met veel pastelkleuren als vergrijsd groen. IKEA verkoopt vaak vooral primaire kleuren, maar we zoeken altijd een manier om het passend te maken in ons interieur.” Zo kreeg de Hemes-ladekast nieuwe houten handgrepen met geometrisch effect. Ralph maakte die helemaal zelf. „Ralph is gelukkig heel handig en heeft enorm veel gereedschap. Maar op zich is zo’n hack voor iedereen goed te doen, als je maar het stappenplan volgt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu