Hoe slim is die nieuwe Slimme Fietsroute eigenlijk? (+video)

Niet dwars door de Groningse binnenstad, maar eromheen. Dat is het doel van de nieuwe ‘slimme’ fietsroute naar de Zernike Campus. Is die echt zo slim? Tijd voor een test.

Vanaf het Hoofdstation, over de H.N. Werkmanbrug bij het Groninger museum, door de Folkingestraat en de Oude Kijk in’t Jatstraat en dan via de Visserstraat naar de Wilhelminakade. Of even doorfietsen naar het Noorderplantsoen en dan rechts afslaan naar de Kerklaan. Menig student en forens slingert zo op zijn oude piepende omafiets of supersnelle e-bike door het centrum op weg naar het Zernike. Niet ideaal.

Slimme Routes

Dat vindt de Gemeente Groningen. In 2013 is de gemeente gestart met de zogenaamde Slimme Routes. Dit is een onderdeel van het Rijksprogramma Beter Benutten. Het doel? De vijfendertigduizend fietsers die dagelijks naar het Zernike fietsen via aantrekkelijke routes van A naar B leiden. In de praktijk komt dit neer op goed aangelegde fietspaden met zo min mogelijk (scherpe) bochten, verkeerslichten en oversteken.

Er zijn nu twee van die fietsroutes. De Slimme Route West (langs het Reitdiep) en de Slimme Route Oost (door de wijk Selwerd). Maar deze beginnen beide in niemandsland. De westelijke route start ergens bij de Wilhelminakade en de oostelijke route bij de Kerklaan. Een slimme route door de stad bestond nog niet.

Tot gisteren. Wethouder Paul de Rook opende een deel van de nieuwe route door de Herman Colleniusstraat in de Schilderswijk. Fietsers worden verleid om niet dwars door de al drukke binnenstad te racen, maar er met een boog omheen te gaan. Via de Stationsweg, naar de Eendrachtskade en door de Schilderswijk.

Binnenstad

Wat zijn de voordelen van de route door de binnenstad? Daar zijn geen stoplichten en geen grote kruispunten en het eerste stuk is eigenlijk rechtoe rechtaan. Maar in de Folkingestraat loopt iedereen elkaar in de weg en in de Oude Kijk in’t Jatstraat kijkt niemand uit met oversteken. Druk, druk, druk.

Via dit traject kost het bijna 8 minuten om vanaf het Hoofdstation de Wilhelminakade te bereiken. Een tweede optie, langs de A-straat en de Westersingel duurt ongeveer net zo lang.

Is dat niet om?

Is de Slimme Route echt sneller? Het voelt als een enorme omweg: stoplichten op de Stationsweg waar alle fietsers tegelijk groen hebben, geen voorrang bij de A-straat en dan moet je de Kraneweg nog over.

Toch duurt het ‘s ochtends rond half 9 op deze manier maar zeven minuten om van het Hoofdstation naar de Wilhelminakade te fietsen waar de Slimme Route West begint.

Fietstunnel

De Herman Colleniusstraat is voor het project flink onder handen genomen. De parkeerplekken zijn verhoogd, de bestrating is zo aangepast dat er twee brede fietsstroken zijn ontstaan en de drempels zijn eruit gehaald. Lekker doorfietsen dus.

En de route wordt in de toekomst nog sneller. In 2019 moet de fietstunnel bij de Paterswoldseweg af zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu