Hoe statiegeld koeien kan beschermen tegen opengescheurde magen (+poll)

Foto: ANP

Noord-Nederland is voorstander van statiegeld op blikjes en plastic flesjes.

Negen van de tien raadsleden in de noordelijke gemeenten hopen dat de Tweede Kamer vandaag instemt met de maatregel die zwerfafval moet terugdringen.

Door de invoering van statiegeld belanden er veel minder kleine plastic flesjes en blikjes in de natuur. Dat is het voornaamste argument van de noordelijke raadsleden om zich achter het plan te scharen. Bovendien, stellen ze, worden ingezamelde flesjes en blikjes gerecycled, iets dat niet gebeurt met afval dat op straat belandt.

Dat blijkt uit de Raadmonitor, een enquête van Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden onder raadsleden in Groningen, Friesland en Drenthe. De overgrote meerderheid van de 292 respondenten wil dat haar of zijn gemeente zich aansluit bij De Statiegeldalliantie, een initiatief dat strijdt tegen zwerfafval. Zeker 29 gemeenten in Noord-Nederland hebben zich al bij deze club aangesloten.

Tegenstanders van deelname aan de alliantie wijzen erop dat de invoering van statiegeld regeringsbeleid is. Ze vinden dat gemeenten zich er niet mee moeten bemoeien. Een enkeling noemt de maatregel te duur en te bewerkelijk voor winkeliers, die de flesjes en blikjes zouden moeten innemen.

Dode koeien

„Twee koeien op de de boerderij van mijn broer stierven vorig jaar na het eten van snippers van blikjes”, vertelt Tjalling de Wit uit Ruinen, raadslid voor het CDA in De Wolden. „Die blikjes slingeren rond en worden door maaimachines in kleine stukjes gehakt. Een koe merkt niet eens dat hij ze eet, zo klein. Maar ze zorgen er wel voor dat de magen van zo’n koe open worden gescheurd.” Een pijnlijke dood is het gevolg.

De Wit is dan ook fervent voorstander van de invoering van statiegeld op blikjes en flesjes. De berm langs zijn boerderij ligt vaak vol met afval. Blikjes, snoeppapiertjes, chipszakken, zakken van McDonald’s, van alles komt hij tegen. En dat is niet alleen slecht voor de koeien, aldus De Wit. „De Wolden doet haar best voor toeristen een mooie fietsgemeente te zijn. Al dat zwerfafval helpt niet.”

Bovendien bemoeilijkt de rotzooi het hergebruik van bermgras, aldus De Wit. „Maaisel met plastic erin is niet geschikt om te composteren.” Zelf verdient het raadslid al aan blikjes. „Met een groepje mensen zamelen we aluminium in. Met een volle kar rijden we af en toe naar Robben Metaalrecycling in Wolvega. Grofweg 90 cent per kilo levert dat op.”

Staatssecretaris mikt op 2021

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil statiegeld voor kleine flessen vanaf 2021 invoeren. De D66-bestuurder wil de verpakkingsindustrie eerst de kans geven om zelf iets aan het probleem te doen. De sector moet het zwerfafval met 70 tot 90 procent verminderen en 90 procent van de flesjes hergebruiken, aldus Van Veldhoven. Lukt dat in de komende twee jaar niet, volgt de invoering van statiegeld.

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over dit voorstel van het kabinet. Milieuorganisaties reageren kritisch. Ze vinden dat de maatregelen die Van Veldhoven wil niet ver genoeg gaan en roepen de Kamer op vandaag alsnog te kiezen voor de onmiddellijke uitbreiden van het statiegeld naar alle blikjes en flesjes.

‘Groningen is een vieze stad’

De Groninger Pieter Lamberts keek de afgelopen twee maanden vanaf zijn appartement neer op een berg rommel. In het gras naast de woontoren bij het UMCG lag een oranjebruine deken, een blauw zeil en diverse afgedankte blikjes. „Waarschijnlijk zijn de spullen van een zwerver die onderkoeld is afgevoerd”, vertelt Lamberts. Op 26 januari meldde hij het zwerfafval voor het eerst bij de gemeente. Een lange correspondentie volgde. „De ambtenaren waren bijzonder vriendelijk maar het duurde tot deze week voordat de spullen werden opgeruimd.”

De gemeente doet haar zo snel mogelijk op meldingen over zwerfafval te reageren, zegt een woordvoerder. „We doen dit het liefst binnen twee weken omdat de aanwezigheid van zwerfvuil vaan weer nieuwe vervuiling veroorzaakt.” Waarom het in dit geval zo lang duurde, is volgens de woordvoerder niet precies te achterhalen. Hoe het met de zwerver is, weet hij ook niet.

De trage reactie verbaast Lamberts niet. „Groningen is een vieze stad. Ik kom uit het Zuiden en heb ook in het Westen gewoond, nergens ligt zo veel rommel als in de binnenstad van Groningen.”

Stuur zwerfafval #BackToSender

Verzamel rondzwervende blikjes en flesjes en stuur ze op naar de fabrikant of winkel waar ze vandaan komen. Die oproep komt van het Recycling Netwerk, een samenwerking van milieuclubs als Greenpeace, Milieudefensie en stichting De Noordzee.

Wereldwijd brengen drankenproducenten ruim een miljoen flessen per minuut op de markt, aldus deze club. „Door lege blikjes en plastic flesjes terug te sturen naar de producenten wijzen we hen op hun aandeel in het probleem.”

Onder de hashtag #BackToSender zijn op Twitter foto’s te vinden van flesjes en blikjes die (al dan niet virtueel) zijn opgestuurd naar bedrijven als Coca Cola en Albert Heijn.

Nieuws

menu