Hoe zit het nou met de avondklok? Kijk hier de Publieksacademie voor de Rechtspraak over coronawetgeving terug

De online uitzending van Publieksacademie voor de Rechtspraak stond donderdag geheel in het teken van coronawetgeving. Hoe zit het eigenlijk met ons recht in tijden van nood? En hoe handhaaf je al die maatregelen, zoals de avondklok? Te gast waren noodrechtspecialist Adriaan Wierenga en officier van justitie Pieter van Rest. Kijk hier de uitzending terug.

Adriaan Wierenga

De twee gasten maakten de kijker in korte colleges wijzer op het gebied van noodwetgeving en handhaving. Noodrechtspecialist Adriaan Wierenga dook met ons in de historie van onze noodwetgeving. Een pandemie is niet nieuw en de WHO waarschuwde al lange tijd voor een nieuwe, wereldwijde pandemie. Waren we daar goed op voorbereid?

En op welke wet zijn de coronamaatregelen die we nu hebben eigenlijk gebaseerd? Uiteraard hadden we het uitgebreid over de avondklok. Hoe kan het dat zo’n ingrijpende maatregel mogelijk niet waterdicht geregeld is?

Pieter van Rest

Officier Pieter van Rest staat namens het openbaar ministerie in nauw contact met onder meer de veiligheidsregio’s. Hij vertelde de kijker over de handhaving van alle maatregelen, waaronder de avondklok. Ook vertelde hij over de Groningse en Drentse aanpak in het voorkomen van avondklokrellen en waarom het handhaven van de maatregelen als een continue spagaat voelt. Een spagaat tussen enerzijds de belangen van de maatschappij en anderzijds het belang van handhaving.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu