Bert Smit, hoeder van het Winschoter verleden, overleden

Bert Smit, een van de drijvende krachten van de Stichting Oud-Winschoten, is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was 63 jaar oud.

Bert Smit was sinds 2008 betrokken bij het opknappen van zerken op de begraafplaats aan de Hofstraat.

Bert Smit was sinds 2008 betrokken bij het opknappen van zerken op de begraafplaats aan de Hofstraat. Foto: Archief Huisman Media

Smit was een geboren en getogen Winschoter. Vanwege zijn werk bij de politie woonde hij een deel van zijn leven elders, maar hij keerde terug in zijn geliefde stad.

Hij werd in 1994 secretaris van Oud-Winschoten, de stichting die het verleden van de Oost-Groninger stad koestert en levend houdt. Hij hield die bestuursfunctie tot zijn dood. Smit schreef veel artikelen in het tijdschrift van de stichting. Verhalen over mensen en gebeurtenissen die het Winschoter verleden kleur gaven. Hij publiceerde ook boeken, onder meer over de historie van de brandweer en een werk over de historie van de zwembaden. Met Robert Jalink publiceerde hij het fotoboek Winschoten verandert.

Bert Smit wist veel van Winschoten. Wie hem vroeg naar een gebeurtenis uit vervlogen tijden, een persoon, een gebouw, kreeg meestal meteen antwoord. Zijn hoofd zat vol met feiten en feitjes.

Met veel geduld en liefde

Waar hij zeker veel van wist, was de begraafplaats aan de Hofstraat. Een monumentale rustplaats met ruim 10.000 graven waar Oud-Winschoten in 2008 begon aan een groot project: het herstellen van vervallen zerken. Smit coördineerde dat project. Op vele zaterdagen was hij met andere vrijwilligers op de rustplaats te vinden, om er met veel geduld en liefde hekjes en stenen te herstellen en teksten op die stenen beter zichtbaar te maken.

Het project op de begraafplaats, dat nog altijd loopt, was zijn ‘kindje’. Hij kon honderduit vertellen over personen die er begraven liggen. Dat was, zo stellen Robert Jalink en voorzitter Trijnko Pelgrim van Oud-Winschoten, typerend voor Bert Smit: hij had een grote belangstelling voor mensen. Hij toonde die op zijn eigen, bescheiden en bedachtzame manier.

Bert Smit, die in 2014 mede vanwege zijn inzet voor Oud-Winschoten koninklijk werd onderscheiden, laat een vrouw en twee zonen achter. Zijn uitvaart is maandag, uiteraard in Winschoten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu