Hoeveel regenwormen zitten bij jou in de grond? Onderzoeker Rijksuniversiteit Groningen roept op ze te tellen
Jeroen Onrust showt een paar regenwormen. Foto: Eigen foto
Regenwormen breken dode plantenresten af en produceren daarbij voedingsstoffen. Door het vele graafwerk houden ze bovendien de bodem luchtig en gezond. Hierdoor kan de bodem beter water vasthouden en afvoeren. En dat is belangrijk, nu droogte of juist flinke buien vaker voorkomen door klimaatverandering. Daarnaast dienen regenwormen als voedsel voor egels, mollen en vogels.
De resultaten van de wormentelling geven aan hoe het met de regenworm gaat en hoe gezond de gemeten grond is. Meedoen is simpel. Het enige wat een deelnemer, ofwel: burgerwetenschapper, nodig heeft is een schep, een stukje grond en geen angst om vies te worden.
Minicollege in Forum Groningen
De maandag (4 april) voorafgaand aan de wormentelling geeft Jeroen Onrust in Forum Groningen onder de titel Hoe gezond is jouw grond? een minicollege over de regenworm en zijn betekenis voor de natuur. Hierin is ook Hero Havenga de Poel, eigenaar van biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen, te gast. Hij gaat in op het belang van een gezonde bodem voor zijn bedrijf.
Potentiële burgerwetenschappers kunnen zich online aanmelden voor deelname. Ook de tickets voor het minicollege zijn hier verkrijgbaar.