Hof: geen gedoogbeleid voor telen wiet

FOTO ANP

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de Bierumer wiettelers John (50) en Ines (40) anders dan de rechtbank in Groningen veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijk celstraf.

De rechtbank in Groningen vond de twee telers wel schuldig, maar legde geen straf op. Het hof haalt nu een streep door de opmerkelijke uitspraak van de Groninger rechtbank van vorig jaar

Het Openbaar Ministerie (OM) was tegen die uitspraak in beroep gegaan en eiste twee weken geleden werkstraffen van 120 en 180 uur.

John en Ines telen in hun afgelegen boerderij wiet en doen dat op een manier die volgens hen de enige juiste manier is: op biologische wijze, geen overlast voor buren, geen geknoei met stroom en de verdiensten worden gemeld bij de belastingdienst. Ook wordt alleen geleverd aan twee door gemeenten gedoogde koffieshops. Volgens de rechtbank in Groningen past deze werkwijze bij het door de overheid gevoerde gedoogbeleid. Hoewel de Bierumers de wet overtreden is een straf niet op z’n plaats. Het gerechtshof deelt die visie dus niet.

Het OM stelde dat de Bierumers dan wel mogen handelen uit ideologische motieven, dat betekent nog niet dat ze daarom minder strafwaardig zijn. De aanklager vindt ook dat de ‘ Groninger’ rechters met hun uitspraak te veel op de stoel van de wetgever gaan zitten.

Nieuws

Meest gelezen

menu