Hof veroordeelt vrouw (24) voor seksueel uitbuiten 17-jarige meisjes

De hal van het gerechtshof in Leeuwarden Foto: Rob Zijlstra / DVHN

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft een 24-jarige vrouw uit Groningen in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar celstraf (waarvan tien maanden voorwaardelijk) wegens mensenhandel. In 2018 was zij betrokken bij twee 17-jarige meisjes die actief waren in de prostitutie.

De twee jonge slachtoffers waren weggelopen uit Het Poortje in Groningen. Een van de meisjes was zwanger. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) konden de meisjes geen weerstand bieden tegen de verdachte en haar vriend. Deze laatste, een 36-jarige man uit Surhuisterveen, werd vorig jaar veroordeeld tot dertig maanden celstraf. Hij ging niet in hoger beroep.

De vrouwelijke verdachte werkte naast haar studie zelf ook in de escort, werk waar ze, zo zei ze, niet trots op was. Tijdens de zitting in Leeuwarden hield de advocaat-generaal (officier van justitie) haar voor: ,,U was dus bekend met de harde wereld van de prostitutie. Maar dat heeft u er niet van weerhouden twee jonge en kwetsbare meisjes in de prostitutie te laten werken.’’

Hotels in Groningen en Assen

Via advertenties werden mannen verleid tot het maken van afspraken. Ontmoetingen hadden plaats bij de vrouw thuis in haar woning aan de Paterswoldseweg in Groningen en in hotels in Groningen en Assen.

De vrouw zei dat ze onder druk werd gezet door haar toenmalige vriend. ,,Als ik niet deed wat hij zei, was ik de klos.’’ Haar rol was bovendien beperkt, zo zei ze. Het OM ziet dat anders.

Fors hogere straf

Opmerkelijk is dat het OM tijdens de zitting voor de rechtbank in Groningen nog vijf maanden celstraf eiste tegen de vrouw. De rechtbank legde echter een fors hogere straf op (twee jaar, acht maanden voorwaardelijk). In hoger beroep ging het OM met de nieuwe eis mee in die hogere straf.

Behalve mensenhandel is de vrouw veroordeeld wegens witwassen. Aan een van de slachtoffers moet ze een schadevergoeding betalen van 10.000 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu