Hoge Gerrit Krolbrug onacceptabel en Paddepoelsterbrug niet optimaal voor raadslid Tom Rustebiel: 'Tweede Kamer moet ingrijpen'

D66-raadslid Tom Rustebiel hoopt dat het de Tweede Kamer in december alsnog lukt om een beter plan te bewerkstelligen voor met name de Gerrit Krolbrug in Groningen. De oplossing voor de Paddepoelsterbrug baart hem ook zorgen.

Tom Rustebiel (D66).

Tom Rustebiel (D66). Eigen foto

Rustebiel noemt het onbestaanbaar dat de bewonersvariant is afgevallen voor de eindstudie naar de Gerrit Krolbrug, terwijl een maatschappelijk totaal onacceptabele variant (een brug van 5,70 meter hoog, red) wel verder in onderzoek blijft. Hij vraagt zich af of de voorgenomen oplossing voor de Paddepoelsterbrug (een vaste brug van 9,10 hoog) de problemen wel oplost.

Aan de kant

Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) maakte vrijdagmorgen bekend dat ze de bewonersvariant voor de Gerrit Krolbrug negeert. ,,Ik vind het zorgelijk dat Rijkswaterstaat tegen beter weten in vasthoudt aan zijn procedures. De dienst is er kennelijk alleen voor de scheepvaart en niet voor mensen’’, aldus Rustebiel.

Volgens hem lijkt Rijkswaterstaat ongevoelig voor de bevolking en argumenten van een democratische meerderheid. ,,Dan sta je niet ten dienste van de samenleving, maar ben je die tot last. Zo hoort het in onze maatschappij niet te functioneren. Zeker niet met een organisatie die zoveel gemeenschapsgeld uitgeeft.’’

Moties uit de gemeenteraden van Groningen, Het Hogeland en Westerkwartier, provinciale staten én de Tweede Kamer zijn genegeerd.

Opfietsbaar

Voor wat betreft de Paddepoelsterbrug vraagt hij zich af of die voor ouderen, bakfietsers en rolstoelers nog wel opfietsbaar is en netjes ingepast kan worden in het landschap. ,,Zo niet, dan krijg je een loopbrug waarbij je je fiets omhoog moet duwen. Dat was niet de bedoeling. Vergeet niet dat er een gewone brug lag en er nooit een democratisch besluit is genomen om deze te vervangen.’’

Aan de andere kant is hij blij dat er een verbinding terug kan komen. ,,Dat is mooi. Hopelijk kan het ook voor dit bedrag en op deze manier.’’ Rijkswaterstaat haalde de brug na een ongeluk in 2018, waarvoor de dienst zelf verantwoordelijk was, weg en liet ‘m stiekem slopen in plaats van repareren.

Kamer

Rustebiel zoekt contact met zijn partijgenoten in de Tweede Kamer in de hoop dat zij de minister over twee weken aanspreken op haar besluit. Ze praten dan over de meerjarenbegroting waar het bruggenplan onderdeel van is. D66 diende eerder al moties in over het bruggenplan in Groningen.

,,Ik ben benieuwd hoe onze landelijke fractie daar nu over denkt. Tot dusver ging dat best goed’’, zegt Rustebiel. Ook in de opstelling van andere partijen in de Tweede Kamer heeft hij vertrouwen. ,,Ze worden waarschijnlijk ook door hun partijgenoten uit Groningen benaderd. Het zou mooi zijn als de VVD-fractie nu ook in beweging komt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu