Hoge gasprijs leidt tot run op warmtepompen. Wil jij ook geld besparen met een warmtepomp? Zo werkt ie en dit zijn de kosten

De hoge gasprijs leidt tot een enorme vraag naar warmtepompen.

Dat zegt Remeha, producent van cv-ketels en warmtepompen, vrijdag tegen het Algemeen Dagblad.

Vooral de belangstelling voor hybride warmtepompen stijgt volgens Remeha razendsnel. ,,De vraag is de laatste maanden vijf tot zeven keer groter dan in dezelfde periode vorig jaar.’’ Ook verwarmingsproducent Intergas ziet een grote stijging. Met een warmtepomp kun je honderden euro’s per jaar besparen op je gasrekening.

Volledige of hybride warmtepomp

Een volledige warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Deze warmte wordt gebruikt om de woning te verwarmen en warm water te leveren. De pomp werkt op stroom en gebruikt geen gas. De woning kan dus van het gas af.

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel die warm tapwater levert en de verwarming een handje helpt op koude dagen. Je hebt dus nog steeds een gasaansluiting nodig.

Een volledige warmtepomp is duur

Een volledige warmtepomp op lucht kost (afhankelijk van het vermogen) zo’n 6.500 tot 14.000 euro. Vaak komen daar extra kosten bij voor speciale radiatoren en aanpassing van de meterkast. Bovendien moet je huis goed geïsoleerd zijn. Tegenover de kosten staan warmtepompsubsidies van 1.950 tot 3.750 euro.

Met een volledige warmtepomp op lucht kun je in een gemiddelde hoekwoning zo’n 440 euro per jaar besparen (Bron: Milieu Centraal).

Een hybride warmtepomp is goedkoper

Een hybride warmtepomp (5 kW) kost zo’n 4.300 euro. Daar staat een subsidie tegenover van 2.250 tot 2.700 euro. Ook hier geldt dat je huis goed geïsoleerd moet zijn. De hoogte van de subsidie hangt af van het energielabel van de pomp.

Met een hybride warmtepomp op lucht kun je in een gemiddelde hoekwoning zo’n 200 euro per jaar besparen (Bron: Milieu Centraal).

Doe de check op Milieu Centraal

De website van Milieu Centraal geeft veel informatie over de verschillende soorten warmtepompen, de prijzen, de bijkomende kosten, de subsidiemogelijkheden en de terugverdientijd. Je kunt hier ook checken of jouw huis geschikt is voor de aanschaf van een warmtepomp.

Nieuws

menu